Blini, eigenlijk meervoud, enkelvoud is blin, is een uit Oost-Europa afkomstig deeggerecht dat een kruising lijkt tussen een pannenkoek, poffertje en eierkoek. Blini’s worden warm gegeten, vaak met verschillende vullingen of toppings. In Rusland smeert men er vaak boter op. Ook kwark, gehakt, gezouten gerookte vis (haring, sprotjes, sardines, zalm) en kaviaar wordt er vaak bij geserveerd. Voor bij de thee worden blini’s geserveerd met zure room, jam, honing, kaas of gecondenseerde melk. Het recept voor blini’s komt oorspronkelijk van het Russische platteland. De pannenkoekjes zijn namelijk goedkoop en eenvoudig te bereiden. Het deeg voor echte Russische blini’s wordt gemaakt met door gist, water en meel of griesmeel te laten rijzen. Dit recept van aardappelblini’s zijn een heerlijke variant en uiteraard geschikt als amuse of borrelhapje maar natuurlijk ook als voorgerecht in een diner.
Ingrediënten
- 225 gram aardappelpuree (van 200 gram kruimige aardappelen)
- snuf zout
- snuf nootmuskaat
- peper naar smaak
- 1-2 el bloem
- 1 el volle melk
- 2 el olie of boter voor pan invetten
- 12 kwarteleitjes
- 2 el crème fraiche
- 12 takjes dille
- snuf grof zeezout
- eitjes van zalm, forel of kaviaar (alternatief reepjes gerookte zalm)
Bereiding en afwerking
- Puree: Kook de aardappelen gaar. Klop aardappelpuree, zout, peper, nootmuskaat, 1 el bloem en ei tot glad beslag. Als het te stijf is voeg je de melk toe (het moet langzaam van de garde vallen en wel zijn vorm behouden)
- Kook de kwarteleitjes, bij voorkeur halfzacht ongeveer 2,5 min. Alternatief is om het kwarteleitje te bakken en mooi uit te steken met een ronde kleine steker.
- Bak de blini’s ongeveer 10 minuten voordat de eitjes klaar zijn in een hete pan met de olie. Bak maximal 6 blini’s tegelijk, 1,5-2 el per blini. Ze moeten ongeveer 0,5 cm dik zijn en beide kanten bruin met luchtgaatjes. Je kunt ze warmhouden in de oven bij 120 graden.
- Haal de eitjes uit het water en knip de schaal open op 0,5 cm en laat ze eruit glijden op een bord.
- Op elke blini: ½ el crème fraiche, eitje, takje dille, zalmeitjes (of reepjes gerookte zalm) en met grof zout bestrooien.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!