Op het web staan 1000 & 1 recepten voor havermoutkoeken. Recepten met en zonder vet, met en zonder suiker, met banaan of recepten met amandelmeel en kokos. Vandaag doen we weer eens lekker ouderwets.
Een recept voor super brosse havermoutkoeken met roomboter, havermout, bloem en suiker!
Afhankelijk van de grootte van de koeken (8 tot 12)
- 70 g roomboter
- 50 g kristalsuiker OF vervang deze suiker door kokosrasp voor een suikerarmere versie!
- 50 g basterdsuiker (bruine of lichtbruine)
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 100 g zelfrijzende bloem (of 100 g bloem met 1 tl bakpoeder)
- 65 g havermout (fijne havermout geeft fijn-structuur koeken; indien grove havermout kun je eerst vermalen in de blender; of je koeken worden grover van structuur)
- snufje zout
- Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle ingrediënten in de blender, mixer, keukenmachine of met de hand.
- Vorm 8 tot 10 balletjes.
- Leg ze op het bakpapier
- Je hoeft ze niet uit te rollen; ze vloeien uit; neem dus wat ruimte (3 cm) tussen de koeken.
- Bak in 15-17 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Bewaar in een goed afgesloten blik of doos (als dat lukt…bewaren).
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!