Zesteur, zeste snijder of citrus trekker

Een zeste is een geurig en zeer dun gesneden stukje schil van een citrusvrucht.

Zestes worden gebruikt als smaakmakers in diverse warme en koude gerechten, maar ook in cocktails of andere drankjes.

Een gewone “huis-tuin-of keuken”rasp of een dure microplane rasp kan natuurlijk gebruikt worden om zestes te maken MAAR de beste en dunste krijg je met een goede kwaliteit “zesteur”.

Een zesteur is onmisbaar, klein gereedschap dat bestaat uit een metalen kop en een handvat. De kop bestaat uit 4 tot 6 metalen oogjes waarmee je langs de schil schraapt. De oogjes zijn heel scherp.

Soms ben ik de zesteur kwijt; tussen al mijn keukengereedschappen of iemand heeft hem in het verkeerde keukenlaatje teruggelegd. Ik raak dan behoorlijk in paniek; sommige gerechten krijgen zo’n enorme oppepper van een citrus raspje dat ik niet kan accepteren dat ik mijn zesteur kwijt ben. Waarschijnlijk ben ik verslaafd.

Met alle andere raspen loop je het risico dat je de witte, bittere schil mee raspt en dat is niet lekker.

Limoen-rasp is heerlijk in Aziatische gerechten; citroenrasp is heel lekker in het deeg van de appeltaart of in de gin-tonic. Rasp van sinaasappel geeft een frisse smaak aan een nagerecht of een stoofschotel.

Mijn tip: koop niet de goedkoopste zesteur; maar een iets duurdere die goed scherp is!