Wijngaard De Linie – Made

Vorige week volgde ik eindelijk een wijnproeverij en excursie bij wijngaard De Linie. De wijn kende en dronk ik al regelmatig maar op een of andere manier kwam het er niet van om hier eens langs te gaan. En dat terwijl de wijngaard op slechts 14 kilometer afstand ligt. Hoe bijzonder is het dat er lekkere, Nederlandse wijn wordt gemaakt in nabije omgeving!

Op een zonnige zondagmorgen worden we hartelijk ontvangen door de inmiddels 72-jarige Marius van Stokkum en zijn vrouw Marthe. Marius begint meteen enthousiast zijn verhaal te vertellen. Hij studeerde voedingsmiddelentechnologie en werd aanvankelijk bierbrouwer. In 1977 begon hij als hobby op een lapje grond een kleine ‘wijngaard’, in eerste opzet met fruit en daarna van druiven. Hoewel er nu best veel zijn was hij destijds de tweede in Nederland die met een wijngaard begon. De andere was gelegen op de oostelijke helling van de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg.

In de winter van 1979 is Marius zich gaan verdiepen in druivenrassen, hij begon met 40 waarvan er uiteindelijk 7 overbleven. Op een stuk grond van ruim een hectare werden 5.500 planten gezet van de 7 geselecteerde rassen in het door hem gewenste percentage. Met deze 7 druivensoorten waaronder bacchus, riesling, traminer en pinot blanc werkt hij nu nog steeds.

Wat ooit begon als een hobby is nu al jaren een professionele wijnmakerij. Er staan momenteel 6.000 planten en jaarlijks produceert hij zo’n 10.000-12.000 flessen. Hiermee is hij een van de kleinste commerciële wijnboeren in Nederland. Alles gebeurt op zeer ambachtelijke wijze. Steeds dienen zich typen druivenrassen aan die beschikken over een natuurlijke weerstand tegen ziekten en minder gevoelig voor infecties. Vanwege het vochtige klimaat in Nederland is gezocht naar druiven met open, losse trossen zodat deze na een regenbui snel drogen. Er wordt zo laat mogelijk geoogst wordt ter verhoging van de kwaliteit. Het plukken, vinifiëren en bottelen wordt nog steeds op de traditionele wijze gedaan waarbij ervaren vrijwilligers al jaren graag helpen.

Na het bevlogen verhaal van Marius en de aanmoedigingen van zijn vrouw Marthe als hij volgens haar te ver uitweidt gaan we natuurlijk proeven! De proefglazen worden eerst ruim volgeschonken met de witte wijn uit 2017. Ik vind hem fris en een beetje kruidig. De kenners proeven nuances van onder andere peer en perzik. Om te laten zien dat je deze Nederlandse witte wijn ook gerust een tijd kunt laten liggen proeven we ook een fles uit 2013. Duidelijk wat voller van smaak, de helft van het gezelschap geeft hier zelfs de voorkeur aan. Daarna gaan we over naar de rode wijn uit 2017 waar ik eerlijk gezegd zelf wat sceptisch over was maar mijn verwachtingen echt overtrof. Hubrecht Duijker noemt het “een elegante, donkerkleurig maar vrij licht gestructureerde wijn met lekker wat sappig bes- en zwart fruit en alleen een hint van donkere tonen en paprika”. Ik vind hem gewoon lekker dus ook hiervan gaat een doosje mee naar huis!

Bekende wijnschrijvers als Hubrecht Duijker, Harold Hamersma en Gert Crum proeven en schrijven al jaren enthousiast over de wijnen van De Linie. Ook zijn er al diverse prijzen in de wacht gesleept en was de witte wijn van De Linie de eerste Nederlandse wijn die in de businessclass van KLM geschonken werd.

En zo zie je maar weer dat je helemaal niet ver hoeft te zoeken voor een (h)eerlijk, ambachtelijk product. De wijn van De Linie zal ik voortaan met nog meer plezier drinken. Wil jij dat ook? Dan zijn er diverse verkooppunten waar je hem kunt verkrijgen. Maar veel leuker (en goedkoper) is het natuurlijk om even langs te gaan bij De Linie. Er zijn geen vaste openingstijden maar zoals Marthe treffend zegt “we hebben ook geen sluitingstijden”. Dus neem een kijkje op de website, bel voor een afspraak, bezoek een open dag of schrijf je in voor een excursie en proeverij. Succes verzekerd!

 

Wijngaard de Linie

Esdoornlaan 38 in Made  (06 – 21 51 04 46)

www.delinie.nl

Print Friendly, PDF & Email