Vershal het Veem – Eindhoven

Regelmatig ga ik naar Vershal het Veem, de overdekte versmarkt op Strijp-S in Eindhoven. Deze plek voor foodies om vers eten en drinken te zien, te ruiken, te proeven en te kopen is gevestigd in de voormalige Philips-fabrieken en geopend sinds oktober 2015. Je vindt hier allerlei lekkers op het gebied van o.a. brood, vlees(waren), kaas, noten, soep, groenten, fruit, wijn, bier, koffie, kruiden en bloemen. Een bonte verzameling van gepassioneerde ondernemers onder één dak.

Directe aanleiding voor het bezoek vandaag was de proeverij met Hugo Kennis (bekend van 24Kitchen) en komst van ’t Verswarenhuys, sinds een paar dagen gevestigd in de Vershal. Vanwege het vertrek van mijn favoriete kaaswinkel, Rico’s biokazen, de blikjesfabriek (vis) en het heerlijke brood van De Mannen van Deeg was ik blij verrast met deze nieuwe aanwinst. Bij ’t Verswarenhuys kun je terecht voor brood, groente, fruit, kaas, zuivel, vleeswaren, borrelhapjes en verse maaltijden. Je rekent op één centraal punt af. Je kunt er van alles proeven voordat je een keuze maakt wat je mee naar huis wilt nemen. Op hun website geven ze aan dat ze veel waarde hechten aan gezondheid en duurzaamheid en dat ze gastvrijheid op een unieke manier in willen zetten waardoor je je als klant, gast gaat voelen. Eerlijk is eerlijk, dat heb ik ook zo ervaren. Er wordt veel tijd voor je genomen, veel uitleg en achtergrond-informatie gegeven over hun producten en herkomst daarvan en daarnaast zijn ze oprecht geïnteresseerd en buitengewoon vriendelijk. Als echte kaasfan werd ik direct blij bij het zien van de vele kazen. Bij elke kaas staat vermeld wie de boer is en hoe de koe heet die de melk leverde. Geweldig! Ik nam 3 heerlijke kaasjes mee van Fromagerie Guillaume (leverancier aan veel restaurants waaronder Restaurant Fred**, FG restaurant**, Lindehof**, Ciel Bleu**, Fabuleux en Noble) een flink stuk oude geitenkaas, parmaham, wat groenten, brood en boterkoekjes. Bijzonder om te vernoemen is dat de herkomst van de ham van de firma Bedford op het internet via een nummer op te zoeken is. Je vindt naast de naam van de verantwoordelijke bedrijven voor fokken ook informatie over (hoogwaardig) voer, (behoedzaam) transport en slachting. Hiermee wordt veel inzicht gegeven en een antwoord op de vraag van de consument van vandaag die steeds kritischer wordt op wat hij eet.

Maar dat was nog maar het begin van de Vershal. Even verderop zit Reinders Vleeswaren, vanaf het begin hier gevestigd, een ambachtelijke vleesrokerij en zouterij. Neem hier vooral de herderham mee! Deze ham is gemaakt van schapen uit Nederlandse schaapskuddes. Echt scharrelvlees dus met een zachte maar volle smaak. Via het nummer op het etiket van de ham kun je overigens achterhalen van welke schaapskudde de ham afkomstig is.

Tussendoor strijk ik altijd even neer bij Koffie Keuten voor een lekkere kop cappuccino met wat zoets. Of ik eet een kop soep bij Soeppa, je kunt hem overigens ook (heel handig!) mee naar huis nemen. Tijd voor een goed glas wijn? Geen probleem, want die is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Ludo Mertens. Zijn winkel annex wijnbar voert vooral biologische, biologisch-dynamische en Fairtrade wijnen. Dus neem ook gewoon een flesje mee naar huis!

Bij Che Bontà shop je vervolgens de allerbeste Italiaanse producten en delicatessen. Producten van vooral biologische, ambachtelijke leveranciers. Helaas is Fresh Anatolia Market alweer enige tijd vertrokken uit de Vershal. Maar voor heerlijke olijven, smeersels, kruiden, specerijen en gedroogd fruit kun je uitstekend terecht bij Le Souk. Dit is het domein van Hicham Benameur, een gepassioneerd ondernemer van Marokkaanse afkomst. Alsof je over een overdekte markt wandelt in Marrakech: verleidelijke geuren, prachtige kleuren en de vriendelijkheid en bescheidenheid waarmee je geholpen wordt. Een walhalla voor keukenprinsen en –prinsessen. En ook hier geldt: moeilijk kiezen…. Een stukje verder koop je nog een zak verse noten bij Wine & Nuts. Jouw weekend kan nu niet meer stuk.

Tassen overvol? Ga dan nog even zitten voor een speciaal-biertje bij bierbrouwerij Het Veem. Je vindt hier een bierbrouwerij, een winkel en een proeflokaal met meer dan 500 verschillende soorten bier en 24 verschillende bieren van de tap.

Tenslotte is het leuk om te vermelden dat binnenkort kookstudio Cucina-Italiana haar deuren opent in de Vershal. Je kunt hier diverse kookworkshops gaan volgen. Tijdens de workshops word je meegenomen in de creatie, het bereiden en presenteren van elk gerecht. Met historische anekdotes, details en kleine verhaaltjes over de Italiaanse keuken. Verder heeft Albert Heijn aangekondigd om met een speciaal concept in de Vershal neer te strijken. Wat dat precies wordt is onduidelijk maar als het goed is gaan we het binnenkort zien.

Kortom. Ben je in de buurt van Eindhoven? Breng dan eens een bezoekje aan de Vershal. Parkeren kun je vlakbij en als je wat koopt krijg je een uitrijkaart waarmee je de eerste 2 uur gratis kunt parkeren.

 Vershal het Veem is open van woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 19.00 uur en op zondag van 12.00 – 19.00 uur. Adres: Torenallee 86-02,  Eindhoven.

Print Friendly, PDF & Email