Smaakexpositie Art & Eat – Angelique Schmeinck

Gisteren was ik te gast in de Culinaire Galerie van Angelique Schmeinck. Ik heb haar al vaker enthousiast zien ‘optreden’, bijvoorbeeld op de Horecava en bij de Sligro in Veghel. En ik ben frequent gebruiker van haar boeken Smaakvrienden Groenten, het Nieuwe Proefboek en Impress Your Friends. Angelique is één van twee vrouwelijke meesterkoks die Nederland rijk is. Van 1988 tot 2000 was zij chef-kok in Restaurant De Kromme Dissel in Heelsum en bewaakte ze daar twaalf jaar lang de Michelinster. In 1998 werd zij gekozen tot Lady-Chef of the Year. Je kent haar ongetwijfeld als tv-kok bij 24-Kitchen van de programma’s The Taste Of Cooking, Impress Your Friends, Hollandse Keukenmeesters en Culi College. In dat laatste programma werkte ze samen met Hugo Kennis die ik toevallig eergisteren sprak in Vershal het Veem in Eindhoven waar hij een proeverij verzorgde.

Angelique is een creatieve, culinaire duizendpoot, beperkt zich niet tot koken, schrijven en presenteren maar is vooral een entertainer en inspirator als het maar over smaak gaat. En nu blijkt dat ze ook nog prachtig kan fotograferen! In haar Culinaire Galerie in Velp, een bijzonder mooie plek waar zij ook woont, komt haar liefde voor fotografie en gastronomie samen. Aan de wanden hangen unieke foto’s op plexiglas, in de series ‘sea treasures’, ‘veggie & fruit portraits’ en ‘culinary modernism’. Neem van mij aan, je wilt er een (of twee…) mee naar huis nemen.

Samen met een collega schreef ik me in voor Art & Eat, een culinaire expositie met ‘zeeschatten’ in de hoofdrol en werd getrakteerd op een bijzondere avond. Met liefde, passie en respect voor de ‘zeeschatten’ creëert Angelique een aantal heerlijke smaakcombinaties. In een ontspannen, kleinschalige setting (20 personen) geeft zij uitgebreide uitleg over afkomst en bereidingswijzen. Al je zintuigen worden daarbij geprikkeld en verwend. Er passeerden een 4-tal heerlijke gerechtjes uit de zee met o.a. garnalen, kokkels, scheermessen en krab, begeleid door een bijpassend glaasje bier en wijn. Een versgebakken broodje met ras-el-hanout erbij met een frisse olijfolie met citroensmaak van San Mauro. En van het servies wat Angelique gebruikt word je ook heel blij (en hebberig van): prachtig wit-blauw servies van Pieter Stockmans. Uitleg over de surimi, “de frikandel van de zee” volgens Angelique, maakt overigens dat je dit echt nooit, nooit meer zult eten!

Dat we hier te maken hebben met een èchte creatieve vrouw, blijkt eens te meer als ze na het bereiden van de krab haar gitaar pakt en ons trakteert op een voortreffelijk gezongen lied over de twee krabben Rodriguez en Dolores waarvan ze zojuist uitvoerig het paringsproces heeft uitgelegd. In het lied bezingt ze het voor-, hoofd- en naspel waarvan ik vooral heb onthouden dat het voorspel 8 dagen duurt en Dolores alleen zin heeft als ze Rodriguez nodig heeft om haar jas uit te trekken…

Angelique vraagt ons om een plaatsje te zoeken bij de open haard, even verderop in haar huis. De meesten, waaronder ikzelf, kunnen het niet laten om even een kijkje in haar keuken te nemen. WOW, ja hier zou ik ook wel kunnen wonen! Ondertussen wordt de hoge tafel waaraan we zaten schoon en in orde gemaakt voor het sluitstuk: het eetschilderij. Hier componeert Angelique even later een schilderij van ingrediënten, met fantastische smaken en kleuren. Ze gebruikt als ik het goed onthouden heb o.a. een crème van hangop en amandel, rode paprika, inktvisinkt, wortel, furikake (Japans strooisel met zeewier, sesam en gedroogde tonijn), olie van basilicum (of zeewier?), stukjes inktvis en een soort kroepoek van tapioca. Als het schilderij klaar is mag iedereen ‘van tafel’ eten en genieten van het unieke smaakpalet. Een ware sensatie!

Uiteindelijk gaan we twee uur later dan gepland heel erg voldaan naar huis. Wat een bijzondere, warme en heerlijke avond was dat. Een totaalbeleving in alle opzichten, en zeker voor herhaling vatbaar. Ben jij een food-liefhebber en wil je al je zintuigen laten verwennen, ga dan zeker eens langs bij de Culinaire Galerie in Velp en schrijf je in voor een smaakexpositie Art & Eat!

Print Friendly, PDF & Email