Pitabroodjes van Nina Bakery

Het pitabroodje is een zacht plat broodje wat bij het opensnijden hol van binnen is. Hierdoor kun je het makkelijk vullen. Pitabroodjes vinden hun oorsprong in het Midden Oosten en elk land heeft er een iets andere naam voor. De broodjes worden op een zeer hete steen, kort gebakken en zijn hol van binnen.

De pitabroodjes die nu in de supermarkt liggen zijn altijd heel wit en drogen heel snel uit in de oven of tosti apparaat. Vaak breken ze snel en kun je ze niet goed opensnijden. Persoonlijk vind ik die helemaal niet lekker.

Na het bekijken van een documentaire over de oorsprong van het pitabroodje kwam ik terecht bij de pitabroodjes van Nina Bakery.

Dit is een bedrijfje dat ooit werd opgericht in 1937 in Haifa. Het heeft op dit moment ook een vestiging voor de Europese markt in Nederland. Je kunt deze broodjes helaas alleen online kopen bij een groothandel; of bij de Sligro of Hanos in de diepvries. Wat een verschil! In plaats van een zompig en uitgedroogd broodje, krijg je een steenoven gebakken pitabroodje gebakken met een langere rijs tijd (meer fermentatie) en zonder conserveringsmiddelen (door direct invriezen). De broodjes worden voorgebakken in een oven van 500 graden Celsius gedurende 50 minuten en “souffleren” zeer snel door de hoge temperatuur. Daarna worden ze direct ingevroren. Voor de bereiding kun je de broodjes het beste in een oven op lage temperatuur opwarmen of in een tostiapparaat of broodrooster. Bewaar de broodjes tot gebruik in een schone theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Dus ken je iemand met een Sligro of Hanos pasje? Laat dan wat van deze broodje aanrukken; je kunt ze lang bewaren in de diepvries en dan met wat falafel of goed vlees maak je een heerlijke maaltijd!

Een pitabroodje zelf bakken? Hier vind je een goed recept!

Websites:

Nina Bakery

http://www.ninabakery.eu/companyprofile/index.html

Artikel in Saisonier over de wijze waar op het brood gebakken wordt

http://www.ninabakery.eu/downloads/SaisNL61_Z11_nina-bakery-nl.pdf

Print Friendly, PDF & Email