Boerderijwinkel d’n Heerd – Dongen

Sinds een half jaar hebben we in Dongen een heuse boerderijwinkel. Op een of andere manier was het er nog niet van gekomen om er naartoe te gaan. Maar vorig weekend toen het bord ‘Verse asperges’ in de wei werd getimmerd ben ik er meteen een kijkje gaan nemen.

Ik had een ontzettend leuk gesprek met de eigenaresse Monique Jansen, die samen met haar man Kees en hun drie kinderen op deze boerderij woont. Ze vertelde vol passie over de Belgisch Witblauwe koeien waarvan zij er inmiddels 150 hebben. Een beetje uit de hand gelopen hobby aldus Monique. Ze staan voor een deel om hun boerderij en de drachtige koeien staan in een natuurgebied in Loon op Zand als echte ‘scharrelkoeien’. De stieren staan op een andere plek in Dongen. De drachtige koeien die in het natuurgebied lopen komen tegen de uitgerekende datum terug naar de stal in Dongen. Ze verblijven dan enkele weken in het strohok. Na het afkalven blijven kalf en de koe minimaal een half jaar op de boerderij samenlopen, totdat de koe opnieuw drachtig is. Mooi hoor, daar word ik nou echt blij van. De koeien krijgen een gevarieerd menu, veelal van eigen land, kunnen dus heerlijk scharrelen en de tijd om te groeien. En dat proef je allemaal terug in het vlees.

Overigens staat het gehele jaar de staldeur open wat betekent dat de koe en het kalf vrij zijn om naar buiten te gaan of naar binnen te komen. Monique vertelde ook dat er plannen zijn om een nieuwe stal te bouwen met een zogenaamd ‘parapludak’.

In de Boerderijwinkel kun je verschillende samengestelde pakketten vlees kopen van de eigen runderen. Het vlees wordt vacuümverpakt en diepgevroren, of als je dat liever wilt gekoeld geleverd. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd en de kwaliteit behouden. Maar je kunt in de winkel uit de vitrine ook losse stukken kiezen. En er is nog veel meer verkrijgbaar in de Boerderijwinkel! Wat dacht je van zelfgebraden rosbief, verse filet americain of handgemaakte kroketten van Bekookt? Verse worstenbroodjes? Borrel- en ander brood van Vromans Bakkers? Verse eitjes, groenten van eigen akker of aardbeien van Jong Fruit? Speciaalbier uit de Dongense brouwerij Opener? En niet te vergeten de asperges van Van Beek, die dit jaar de eerste asperges al heel vroeg stak vanwege een ingenieus verwarmingssysteem in de grond! En dan vergeet ik nog de verse boter, lemon curd, verschillende chutneys, harde worst en de kazen uit de Abdij van Oosterhout.

Genoeg redenen dus om eens langs te gaan bij deze fantastische Boerderijwinkel in Dongen. En om de woorden van de eigenaars zelf te spreken: “Als je dan vlees eet, koop het dan bij de boer”. En daar kan ik het in dit geval alleen maar heel erg mee eens zijn!

Boerderijwinkel d’n Heerd ligt aan de Eindsestraat 21 in Dongen en is elke vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur en elke zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur geopend. En je kunt ze ook volgen op hun Facebook-pagina.

Print Friendly, PDF & Email