Bakken bij Robèrt van Beckhoven

Het was weer eens de hoogste tijd voor een bijlesje. Ruim 6 jaar geleden natuurlijk al eens een cursus broodbakken gevolgd maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er de afgelopen jaren weinig meer mee gedaan heb. Een goed moment dus om mijn ‘bak-skills’ weer eens wat op te halen! En waar kan ik dat beter doen dan bij de B’academie van de enige “Meester Patissier” èn “Meester Boulanger” van Nederland! En ook nog eens dicht bij huis in Oisterwijk.

Echt leren bakken, dat kan volgens Robèrt alleen vanuit de basis. Alleen dán snap je immers waarom je brooddeeg altijd op spanning moet brengen, of wat er gebeurt als je meer of minder suiker toevoegt aan een koekjesdeeg. Maar uiteindelijk leer je natuurlijk het meest door lekker praktisch aan de slag te gaan en het zelf te doen. Dus daarom schreef ik me in voor de 3-daagse cursus ‘brood 1’ om weer bij de basis te beginnen. De bakkerij van Robèrt van Beckhoven huisvest sinds 2014 in het voormalig hoofdkantoor en ledermagazijn van het vroegere fabriekscomplex Koninklijke Verenigde Leder (KVL). De B’academie bevindt zich boven de bakkerij en de winkel. Beneden is in een 40 meter lange gang met glazen wand te zien hoe Robèrt en zijn team alle producten op ambachtelijke wijze maken: van boulangerie en patisserie tot chocolaterie en confiserie. Drie maandagen lang worden we ontvangen met koffie of thee met een heerlijk zoet lekkernij uit de bakkerij. Verser kan het natuurlijk niet dus je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan! Na het theoretisch deel van onze uitermate kundige en vrolijke docent-bakker Henk-Jan en de uitleg wat er die dag op de planning staat gaan we snel aan de slag. Ieder aan een eigen, grote werkbank voorzien van apparatuur.

Je leert in korte tijd over de grondstoffen, materialen en basistechnieken die je nodig hebt om ambachtelijk brood te bakken. Wat het verschil is tussen de verschillende soorten meel en bloem. Hoe je deeg het best kunt kneden, hoe en onder welke omstandigheden je het kunt laten rijzen en je leert hoe je de temperatuur van de ingrediënten kunt berekenen voor een optimaal resultaat. Je leert eerst met de hand kneden om een goed ‘deeggevoel’ te krijgen. Waarom en wanneer je krokant-, klein- en vruchtenbroodpoeder kunt gebruiken. Waarom Robèrt het liever heeft over desem dan over zuurdesem. Uiteraard leer je ook hoe je moet opbollen, oppunten, lang maken, invouwen, modelleren en afwerken. En hoe je thuis je oven het beste kunt ontdekken en instellen.

Elke maandag ging ik moe maar voldaan en met tassen vol brood naar huis. Lekker uitdelen want m’n vriezer zat snel vol! Ik maakte witte puntjes, bruine bolletjes, luxe vlechtbroodjes, krokante- en worstenbroodjes, bruin (bus)brood, krentenbollen, koffiebroodjes, roombotercroissants (wat een werk…), kaas-uienstokken en gevulde Brabantse bolussen. En thuis ging ik vrijwel meteen aan de slag met het hemelse focaccia-brood waarvan we de laatste dag een demonstratie kregen en wat elke maandag bij de uitgebreide en goed verzorgde lunch werd geserveerd.

Vind jij het leuk om zelf te bakken, dan is deze cursus ‘brood 1’ echt een dikke aanrader. Je leert en bent voortdurend praktisch bezig, maakt echt alles zelf, gebruikt de beste ingrediënten en heel belangrijk: door de kleine groep van maximaal 10 deelnemers is er ruimte voor veel persoonlijke aandacht en vragen stellen. Voor mij smaakt het naar meer dus ‘brood 2 en 3’ maar ook de themacursussen ‘vlaaien maken’ en ‘appeltaarten’ staan zeker op mijn verlanglijstje!

Bij Robèrt

Almijstraat 14

5061 PA Oisterwijk

013 528 49 06

info@bijrobert.nl

Robèrt is de enige in Nederland met de titels Meester Patissier én Meester Boulanger, oftewel: de meest Meesterlijke bakker. Hij deelt zijn vakmanschap en kennis graag, onder meer op dit online inspiratieplatform en met een eigen magazine, boeken en cursussen. Ben je op zoek naar bepaalde grondstoffen of materialen dan kun je deze wellicht hier terugvinden.

Print Friendly, PDF & Email