Zuurdesem is een geschenk van moeder aarde. Je hebt er alleen maar meel en water voor nodig; de natuur doet de rest. Dat werd 5000 jaar geleden al ontdekt….alleen weten we pas sinds Antoni van Leeuwenhoek (1600-1700) en Louis Pasteur (1800-1900) dat de geur en smaak van het desembrood veroorzaakt wordt door levende organismen: gisten en bacteriën !
Ook voor het kneden, de gluten-vorming en vormen van het brood worden stap-voor-stap foto’s getoond. Net zo belangrijk als het kneden, vormen en rijzen is het bakken. Professionele bakkers hebben ovens met stenen en gedoseerde stoom injecties. Voor de hobbybakkers zijn er twee mogelijkheden om deze perfecte ovens te benaderen:
- Koop een dikke chamotte steen voor jouw oven en bak het eerste deel met een bakje water onderin.
- Bak in de gietijzeren pan (eerst met deksel en daarna zonder). Elders op deze website leggen wij ook uit hoe je dat kunt doen.
Dit boek beschrijft in detail hoe je het bakken moet aanpakken als je kiest voor de steen of de pan. De bakkers beschrijven ook nog een aantal bijzondere technieken om de granen of zemelen eerst te laten weken in water of bier. Tenslotte is er ook nog een hoofdstuk met “troubleshooting”: Wat moet je doen als het fout gaat? Waar kan het aan liggen?
Indien je, jouw broodbakkunsten naar een hoger niveau wilt tillen is dit boek een echte aanrader.
Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!