Brood zoals brood bedoeld is……zo begint dit boek.

Zuurdesem is een geschenk van moeder aarde. Je hebt er alleen maar meel en water voor nodig; de natuur doet de rest. Dat werd 5000 jaar geleden al ontdekt….alleen weten we pas sinds Antoni van Leeuwenhoek (1600-1700) en Louis Pasteur (1800-1900) dat de geur en smaak van het desembrood veroorzaakt wordt door levende organismen: gisten en bacteriën !

Terug naar dit boek. De schrijvers komen uit Noorwegen en laten stap voor stap, met veel foto’s, zien hoe je de zuurdesem starter zelf kunt maken. Vervolgens laten ze zien hoe je de desem en het deeg op de juiste wijze kunt laten “voorbubbelen” (autolyse) zodat je prachtige broden krijgt met grote luchtgaten. Omdat het boek uit Noorwegen komt , zijn niet alle granen en meelsoorten die ze gebruiken makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Maar meer dan de helft van de recepten zijn zeer goed toepasbaar en gebruiken spelt- of  tarwebloem en volkorenmeel. In dit boek worden ruim 10 verschillende zuurdesembroden beschreven. De Noorse vrienden vertellen ook hoe je het brood,net voordat het de oven in gaat,  moet insnijden, met een scherp mesje en hoe je, het brood jouw eigen handtekening kunt geven. Onze Bakery Institute docent vertelde dat het snijden er voor zorgt dat je het scheuren van de korst “stuurt”! Indien je het brood niet zelf insnijdt zal het gas er toch uit moeten en dan krijg je soms lelijke scheuren aan de zijkant.

Ook voor het kneden, de gluten-vorming en vormen van het brood worden stap-voor-stap foto’s getoond. Net zo belangrijk als het kneden, vormen en rijzen is het bakken. Professionele bakkers hebben ovens met stenen en gedoseerde stoom injecties. Voor de hobbybakkers zijn er twee mogelijkheden om deze perfecte ovens te benaderen:

Dit boek beschrijft in detail hoe je het bakken moet aanpakken als je kiest voor de steen of de pan. De bakkers beschrijven ook nog een aantal bijzondere technieken om de granen of zemelen eerst te laten weken in water of bier. Tenslotte is er ook nog een hoofdstuk met “troubleshooting”: Wat moet je doen als het fout gaat? Waar kan het aan liggen?

Indien je, jouw broodbakkunsten naar een hoger niveau wilt tillen is dit boek een echte aanrader.

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email