Salades! Maar dan in de hoofdrol! Mooi uitgebalanceerde recepten, rijk aan mooie ingrediënten, verkrijgbaar bij de goed gesorteerde groenteboer, supermarkt of Turkse winkel. Voor iedereen die graag salades eet, is dit boek van Ajda Mehmet, foodstyliste en receptontwikkelaar, een serieuze aanrader.

In ‘Salad Days‘ vind je salades die je iedere dag wil eten. Ik eet graag salades als maaltijd en heb als hobby-kok nagenoeg 400 kookboeken staan, maar dit boek inspireerde me toch weer tot nieuwe combinaties. Zeker op warme dagen kies ik vaak voor lichte en makkelijke salades omdat ik dan ook weinig zin heb om lang in de keuken te staan. Maar dit boek bevat genoeg ideeën om er het hele jaar door, dus niet alleen tijdens warme zomerdagen, lustig op los te variëren met internationale invloeden.

Er staan 55 overzichtelijke recepten in dit boek ingedeeld naar bepaalde eigenschappen: Leafy, Crunchy, Hearty, Soft, Sort-of salads en Salad sides. De salade als voor- hoofd- of bijgerecht. 167 Pagina’s vol met recepten en prachtige foto’s waar je direct zin van krijgt om ze te maken maar waarbij het nog moeilijk kiezen is waar te beginnen.

Een groot deel van Ajda’s recepten is zonder vlees of vis en er worden ook tips gegeven voor als je het plantaardig dus volledig veganistisch wil houden.  De recepten zijn grotendeels vrij eenvoudig te maken en zijn een lust voor het oog; voedzame, smakelijke en kleurrijke salades die gevarieerd zijn in samenstelling en opgebouwd lijken te zijn naar kleur, textuur en vorm. Bovendien kom je op deze manier ook nog eens betrekkelijk eenvoudig aan je portie dagelijkse groenten. Achterin het boek vind je in het hoofdstuk ‘Salad sides’ met nog wat handige dressings, toppings en andere extra’s waarmee je iedere salade kunt uitbreiden of aankleden om er een nòg completere maaltijd van te maken.

Ik maakte uit dit boek de ‘Aardappelsalade met koolrabi en cashewnotenpesto’ en de ‘Carpaccio van geroosterde knolselderij met ansjoviscrème en Parmezaan’. Waanzinnig lekker! En de ‘Watermeloen en halloumi met frisse munt-pistachedressing’ deed het perfect bij de BBQ.

Op het gebied van salade zijn geen regels aldus Ajda Mehmet. “Zorg voor de juiste verhouding van smaak en textuur en je hebt magie.” Ik kan niet anders dan dit onderschrijven. Salades zijn geweldig en doen het minstens zo goed in de hoofdrol als in de vorm van bijgerecht. Dit prachtig vormgegeven boek verdient daarom een plaatsje in kast van iedere kookliefhebber!

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email