Eindelijk weer eens een boek over de Spaanse keuken. Een prachtig vormgegeven boek kan ik wel zeggen dus ik dacht er niet lang over na en voegde dit boek aan mijn collectie toe. 

Galicië is bij de gemiddelde toerist minder bekend als de Baskische kust en Andalusië. Dat geldt dus ook voor de keuken. De recepten in dit boek heeft Isabel Meniño geïnspireerd op de kookervaring van haar vader die in 1963 van Bilbao naar Rotterdam kwam en als kok aan de slag ging.

Het boek is een eye-opener als het gaat om de keuken van de Gallego’s. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een kort voorwoord, enkele wetenswaardigheden en smakelijke anekdotes over Isabels Spaanse familie.

Wist je bijvoorbeeld dat als je een drankje bestelt, het bijgeleverde schaaltje met olijven of ham oorspronkelijk op het wijnglas werd gezet om het drankje af te dekken tegen vliegen? En dat dat de reden is dat het hapje ‘tapa’ heet omdat ‘tapar’ Spaans is voor afdekken? Ik wist het niet maar ben gek op dit soort weetjes.

Een hoofdstuk wordt gewijd aan de empanada, afgeleid van het woord ‘empanar’ wat ‘inpakken in brood’ betekent. Er staan mooie foto’s bij de vier varianten, echte kunstwerkjes bij een lunch of diner. In dit hoofdstuk ook nog vijf broodrecepten en lezen we dat Galicië het land van het desembrood is.

Goede receptuur, prima verkrijgbare ingrediënten, mooie foto’s en een groot pluspunt: het boek blijft openliggen. En  de recepten zijn relatief eenvoudig te maken zijn. Bereidingstijden worden niet aangegeven dus vooraf wel goed het hele recept doorlezen om niet tijdens het koken voor verrassingen te staan. Houd je van vis, empanada’s, tortilla’s, gerechten met wijn en mooie zoete desserts? Dan is dit boek echt een aanrader voor je.  

 

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

 

 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email