Sicilië is een bijzonder eiland. Natuurlijk heb ik het dan ook over het eten! Een mix van Arabische, Griekse, Spaanse en Franse invloeden hebben geleid tot de keuken van Sicilië.

Vijf jaar geleden gingen we voor het eerst naar San Vito lo Capo en verbaasden we ons over de vele couscous restaurantjes. Het jaarlijkse couscousfestival wordt daar gehouden; de invloed van Noord-Afrika.  Daarna gingen we 5 jaar achter elkaar terug voor de rust, het blauwe water en het eten.

Het eten is sober maar erg smaakvol. Het kookboek van Giorgio Locatelli is een feest van herkenning.

Het boek beschrijft de achtergronden en de geschiedenis van het Siciliaanse eten, de verschillende streken en de culturen. Alles wat ik daar heb gegeten wordt beschreven in het ruim 400 pagina’s tellende kookboek. De arancini (gefrituurde risottoballetjes); de couscous met vissoep, de pasta con le sarde (pasta met sardienen, ansjovis, venkel, rozijnen), de panelle di ceci (Siciliaanse kikkererwtenbeignets) en de verse zwaardvis. Het verhaal over het broodkruim is zo mooi, bijna ontroerend. Sicilië is niet rijk en bij gebrek aan kaas wordt de pasta bestrooid met broodkruim. Geen korreltje brood wordt weggegooid; alles wordt verwerkt.

De Locatelli is een perfect kookboek om een volledig menu samen te stellen of een heel Siciliaans buffet. De recepten zijn niet moeilijk en bevatten ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. De prachtige foto’s geven een goed en representatief beeld van de recepten.

De recepten zijn ingedeeld als: anti-pasti, groente, couscous & soep, pasta, vis, vlees & desserts.

Recepten van veel verschillende ijssoorten worden goed beschreven. De “showstopper” is echter de Cassata Siciliana (ricottataart); het meest beroemde biscuitgebak van Sicilië met felgekleurde gekonfijte vruchten. In de koffie & ijszaakjes op Sicilië verkoopt men de meest opzichtige varianten van deze taart!

 

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email