Maak van de noot een deugd – Koken met kruidnoten, won in 2011 de Gourmand Cookbook Award voor het mooist geïllustreerde kookboek. Dit boek(je) is dus niet alleen onderscheidend qua inhoud, maar ook aantrekkelijk qua vormgeving door de foto’s in de typische jaren ’50 sfeer. Het kookboek bevat zowel de basisrecepten voor peper- en kruidnoten (zelfgebakken blijft natuurlijk het lekkerst) als veel maakbare recepten om ze te verwerken. Verwacht geen ingewikkelde, hoogstaande culinaire hoogstandjes. Gewoon leuke recept-ideeën om kruidnoten in te verwerken. Van ontbijt, hoofd-, nagerecht en zelfs drankjes. En voor de prijs hoef je het niet te laten, ik kocht het boekje voor 6 euro.
Hoewel je bij kruidnoten aan Sinterklaas denkt, zie je de grote kindervriend in dit boek helemaal niet verschijnen. Maar waar vind je nou een kookboek waarin alle recepten kruidnoten als ingrediënt hebben?! De meeste recepten zijn niet moeilijk te maken, dus ook geschikt voor de minder ervaren keukenprins of prinses. Sommige combinaties van ingrediënten liggen wellicht niet meteen voor de hand. Maar wist je bijvoorbeeld dat je heerlijke gehaktballen maakt door er een paar kruidnoten door te kruimelen? En dat kruidnoten lekker zijn door stoofvlees? Ook lekker in pompoensoep en vanzelfsprekend in vele taartjes en toetjes. Ik maakte de spinaziegratin met, roquefort, citroen en je raadt het al… kruidnoten. Het proberen waard!
Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!