Santa Fe is een stadje in New Mexico, een bijzondere Amerikaanse staat. New Mexico is lekker heet in de zomer en grenst in het zuiden aan Mexico. Het is dus niet vreemd dat de keuken van Santa Fe, gedomineerd wordt door “Mexican style food”. Santa Fe heeft geweldige restaurants en gezellige terrassen waar je Margarita’s drinkt and heerlijk taco’s, tortilla’s eet met gevarieerde vullingen. Het is een hippe plaats met prachtige oude gebouwen en kerken rondom een gezellig plein. De guacamole wordt vers aan de tafel bereid en het leven is er on-Amerikaans traag! Na een bezoek aan Santa Fe in 1992 kocht ik in 1999 dit prachtige reis/kookboek in Nederland. En wie wat bewaard….die heeft wat! Op bol.com nog steeds te koop!

Het boek bestaat uit drie delen. Deel een is meer een reisboekje en beschrijft de achtergronden van de inwoners (native Americans, Spanjaarden, Mexicanen, Engelsen, Amerikanen) die de mooie mix van de gerechten beïnvloed hebben. Met name het gebruik van de mais maar ook cactussen (helaas moeilijk verkrijgbaar), pijnboompitten en chilipepers wordt uitgelegd.

In het tweede deel worden de kookattributen, technieken en ingrediënten uitgelegd. Het verschil tussen een echte maistortilla en de Amerikaanse versie hiervan (de tarwebloemtorilla) en de recepten worden geschreven voor beide.

Deel drie beschrijft de recepten waarbij eerst stilgestaan wordt bij de verschillende verse salsa’s die zo heerlijk zijn bij de tortillachips of bij de gerechten. Mijn favoriete salsa ” Pico de Gallo” komt uit dit kookboek (deels omdat ik een kat heb gehad die Pico heette…). Deze salsa is snel en simpel te bereiden en heerlijk bij taco’s. Vervolgens 100 pagina’s met recepten waarvan ik er een heb uitgewerkt: tortilla’s met kip, appel, geitenkaas.

Conclusie: als ik 20 jaar na aankoop dit boekje weer doorblader dan realiseer ik me hoe “hip en vooruitstrevend” het toen al was en hoe vaak ik er uit gekookt heb (lekker smoezelig). Dus…..waarom niet! Koop gewoon een keer een oud kookboek! Daarnaast: indien je in de gelegenheid bent en een rondreis gaat maken in de VS, vergeet dan niet om naar Santa Fe te gaan (tip: kies voor het prachtige La Fonda hotel aan het plein).

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email