De ultieme gids voor alles wat we kunnen ruiken! Dit geweldige boek kreeg ik van Myreen voor mijn verjaardag afgelopen jaar. Geen plaatjes en foto’s maar ruim 500 pagina’s tekst welke wordt afgewisseld met tabellen!

Mogelijk maak ik het nu niet echt aantrekkelijk voor jou om het te gaan lezen?  Ik ga je proberen te overtuigen om het toch te doen!

Kaas en Oesters:

Tijdens een kaas en wijnavond, waar we de combinatie van smaken goed was voorbereid door echte kenners, kwam ik erachter dat een bepaalde zeer vette en romige kaas smaakte naar rauwe oesters. Met dit boek kun je dan een soort speurtocht uitvoeren om de overeenkomsten te zoeken in de smaken en blijken ook oesters vetachtige stoffen te hebben die dit mogelijk kunnen veroorzaken.

Fruit

Vervolgens, ik hou ontzettend van mango’s maar als ze te rijp zijn smaken ze sterk naar terpentine of verf en dat kan van de ene op de andere dag gebeuren.  Dab vind ik de mango niet meer lekker. Het zijn geuren die ik ken van mijn scheikunde practica in Wageningen waarbij allerlei bio-organische stoffen werden gemaakt. Dit boek heeft wel 7 verwijzingen naar de geurstoffen van de mango en beschrijft door welke chemische moleculen deze geur veroorzaakt wordt.

Dierlijke geuren

En dan het hoofdstuk over kattenpis. De geur van oude kattenurine is ontzettend sterk en dit boek leert ons waarom. Sommige wijn of biersoorten kunnen een vleugje “ kattenpis” hebben en dat wordt veroorzaakt door het zogenaamde kattenketon. Het is zelfs zo dat de kattengeur nagemaakt is als smaakstof voor de voedselindustrie. En wist je dat lieveheersbeestje ruiken naar doperwten? En dat tenenkaas uit huideiwitten bestaat en dezelfde bacteriën kan dragen als eiwitten uit kaas? Deze eiwitten worden door de bacteriën dan weer afgebroken (met name de zwavelhoudende aminozuren) en deze afbraak geeft de specifieke geuren (kaas of voet!).

Het boek is opgebouwd en ingedeeld naar de geuren van dieren (en mensen), planten en tot slot gaat het over alle geuren van de aarde (grond), het water en de dood. Fermentatie geuren worden besproken. Het heeft een geweldig index systeem om te zoeken (bijvoorbeeld: van curry, buxus, lichaamsgeur, kattenurine tot rozen) en alle literatuur en bronnen worden benoemd per onderwerp.

Een aanrader voor iedereen die overeenkomsten en de oorsprong van geuren van ons eten en drinken wil begrijpen!

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

Eet smakelijk!