De kroketten van Holtkamp zijn een begrip in en buiten Amsterdam sinds 1969. De prachtige kroket op de voorkant van het boek is de belangrijkste reden dat ik dit boek heel graag wilde hebben. Kroketten en bitterballen maken is een zorgvuldig werkje. Ik maak graag bitterballen met niet alledaagse vullingen. Dan moet je minimaal de basis voor de ragout goed onder de knie hebben. De banketbakker (zijn dochter) zit nog altijd in de Vijzelstraat en in het weekend staan de rijen tot buiten!

Het boek van Cees Holtkamp bevat zowel zoete als hartige baksels; de volledige collectie van een klassieke banketbakker. Hier en daar een foto; de nadruk ligt op de recepten.

Hij beschrijft hoe je alle soorten kroketten (aardappel, kaas, vlees, garnalen) kunt maken en hoe je ze het beste kunt frituren. Ook andere hartige klassiekers komen voorbij: pommes dauphine, saucijzenbroodjes en kaasvlinders. Daarnaast is het een echt basisboek voor alles soorten deeg, klassieke taarten en koekjes.

Wat is ook al weer het verschil tussen harde wener, biscuitdeeg of suikerkorstdeeg? Het wordt allemaal uitgelegd in dit boek. Vervolgens komen alle soorten crème, room en schuim aan bod. De recepten zijn heel duidelijk, eenvoudig en ze kloppen tot nu toe allemaal!

Ik heb bijna alle soorten deeg uitgeprobeerd, de bitterballen, de brioches en de speculaasjes. Onmisbaar in de kast van de hobby-bakker!

Print Friendly, PDF & Email