Helaas ben ik er (nog) niet geweest: Zuid Korea. Maar tijdens onze reis naar Vietnam hebben we zeer vriendelijke  Koreanen ontmoet en vaak heerlijk Koreaans gegeten. Het mooie van Koreaans eten wordt aan het begin van het kookboek benoemd:

“Het is gebruikelijk dat je eten volgens Koreaanse traditie deelt met je tafelgenoten. Delen wordt echt gezien als een belangrijke vorm van respect en vriendschap.”

Het is dus geen trend “shared dining” het is gewoon een manier van leven!

Daarnaast is de “kimchi”  (kort gefermenteerde, pittige groente) enorm in opkomst en ik wilde nu wel eens een goed recept hoe deze te maken en eten. Dit kookboek is er een van een Aziatische reeks (basisboek Thailand, basisboek India, basisboek Japan). De keuzemogelijkheden voor Nederlandstalige Koreaanse kookboeken zijn beperkt en dit boek had een duidelijke opbouw.

 

Het boek start met uitleg over de Koreaanse ingrediënten en legt ook uit hoe je deze kunt vervangen indien onvindbaar. De basale ingrediënten zijn bij elke goed gesorteerde toko verkrijgbaar. Karakteristiek en onvervangbaar voor de Koreaanse keuken zijn: gochugaru (zie foto: Koreaanse chiliflakes met een rokerige, zoete smaak) en gochuang (zie foto: Koreaanse chilipasta van kleefrijst, rode peper en sojabonen). Beide bij elke toko te verkrijgen.

Het boek begint met de bijgerechten (“banchan”) van groenten, tofu of ei. Dit omdat veel maaltijden bestaan uit een verzameling van bijgerechten. Vervolgens 10 pagina’s over “kimchi”: duidelijke instructies over de basisprincipes en dan 15 verschillende soorten (o.a. van radijs, chinese kool komkommer, koolrabi, paksoi, spruitjes, bloemkool, venkel,). Vervolgens een belangrijk onderdeel van de Koreaanse keuken: soep! Goede instructies over het koken van rijst en noedels. Het boek eindigt met hele bijzondere nagerechten die ik nog niet geprobeerd heb zoals zoete adukibonen soep en gekarmeliseerde zoete aardappelen! Tot slot een aantal leuke menu suggesties.

Een aanrader voor als je eens anders Aziatisch wilt koken.

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoratie kookboek en recept via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien waar jij je kookinspiratie vandaan haalt!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email