SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?

Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?

Er wordt veel gezegd en geschreven over gluten, tarwe en spelt. Gluten is het belangrijkste eiwit in de tarwe- of speltkorrel. Gluten bestaat uit gliadine en glutanine en samen bundelen deze eiwitten zich tot een krachtig netwerk als het tarwemeel goed gekneed wordt...

Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!

Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!

Curry of kerrie zijn kruidenmengsels die per land of regio verschillen in samenstelling en scherpte. De naam “garam masala” wordt ook veel gebruikt. De woorden curry en kerrie zijn eigenlijk geen vertaling van elkaar maar hebben wel een gerelateerde oorsprong. Men...

Sous-vide koken

Sous-vide koken

Sous-vide koken wordt steeds populairder in de gewone keuken. Veel kookliefhebbers zijn er erg enthousiast over omdat het je producten gelijkmatig en perfect gaar maakt.  Daarnaast worden vocht, smaak en voedingsstoffen bewaard in de vacuümverpakking zodat de...

Maak je eigen pepermengsel!

Maak je eigen pepermengsel!

Dat ruikt naar peper, een gepeperde rekening, peperduur en ga zo maar door……. Peper kent een lange geschiedenis (Grieken, Romeinen, VOC) en is nog altijd relatief (peper)duur. Er gaat niets boven versgemalen peper op een tomaatje. Het is heel makkelijk om zelf je...

Vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Het bereiden van goede vegetarische sushi kost tijd. Ik kan dit recept niet inkorten of vereenvoudigen. Het is samengesteld na het lezen van vele Japanse kookboeken en het bestuderen van YouTube filmpjes. Bij het maken van de vullingen ben ik geïnspireerd door het...

De gietijzeren braadpan als broodbakoven

De gietijzeren braadpan als broodbakoven

De zware pannen van gietijzer zijn er van vele merken en in nog meer soorten, maten en kleuren. Iedereen kent de Creuset of heeft nog een oude pan van zijn/haar oma, oom of moeder. Op marktplaats worden ze ook veelvuldig aangeboden. Je moet de pan altijd goed...

Maisproducten

Maisproducten

Mais en de verschillende mais- producten. Hoe kun je mais inzetten bij koken. Op tal van manieren. Yvonne zocht voor je uit hoe en wat. Mais is een veredelde grassoort. In midden Amerika werd het al gegeten zo’n 10000 jaar geleden door Inca’s, Maya’s en Azteken....

Archief

Laat je hier verder inspireren

Skrei met chorizo chips en kruidensalade

Skrei is een benaming voor kabeljauw, een Noorse volwassen winterkabeljauw. De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar...

Smeuïge brownies met zeezout

Om allerlei redenen kwam ik afgelopen tijd niet aan bakken toe. Dit recept van Claire Saffitz stond al die tijd op m’n lijstje om te maken als ik er weer aan toe was. Vorige week was het eindelijk...

Zuurkoolstamppot met mosterd-appeltjes

Ik verzamel allerlei recepten op m’n computer. Zo kwam ik deze nog eens tegen. Heel simpel maar erg lekker. Zuurkoolstamppot vond ik als kind al heerlijk. Als ik jarig was wilde ik dat altijd graag...

Deens roggebrood

Dansk rugbrød oftewel Deens roggebrood.  Denemarken staat bekend om het verbouwen en consumeren van rogge. Dit komt uit de Vikingtijd toen pap en mogelijk ook al brood gemaakt werd van rogge. In...

Zelfgemaakte roomboter

Altijd roomboter gekocht, verschillende merken en soms de goedkope en dan weer eens een duurdere variant. In Kopenhagen viel ons op dat bij het ontbijt, de lunch of het avondeten roomboter werd...

Wortel-pompoensoep

Omdat we niet snel genoeg krijgen van soep en omdat een hartverwarmende soep nou eenmaal altijd lekker is! Deze wortel-pompoensoep maak je naar eigen smaak helemaal af met wat gebakken stukjes...

Gratin van pastinaak met salie

Op zoek naar een alternatief voor de klassieke aardappelgratin? Dan heb je deze nu gevonden! Deze gratin van pastinaak is lekker romig en zoet en ook nog eens koolhydraatarm. Je kunt hem ook maken...

Oliebollen over? Zo warm je ze op!

Heb jij ook nog oliebollen over van oudjaarsdag? Opwarmen kan natuurlijk in de oven (150 graden 5 minuten) of in de airfryer (150 graden 4 minuten) maar het gaat ook fantastisch in je wafelijzer!...

Regenboogwortel-tatin met miso-boterkaramel

Alweer een recept van Yvette van Boven? Ja alweer. Omdat ze zo verdraaid lekker zijn en er ook nog eens heel smaakvol uitzien. De miso in dit gerecht geeft het een heerlijke umami-smaak. Je serveert...

Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas

Als het herfst is wil ik pompoen eten. En deze hartige taart van Ottolenghi is al jaren een favoriet. De relish maakt hem fris met een lekker zoetig zuurtje. De ei en room maken de taart zacht en...