SPECIAAL UITGEZOCHT
Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?
Er wordt veel gezegd en geschreven over gluten, tarwe en spelt. Gluten is het belangrijkste eiwit in de tarwe- of speltkorrel. Gluten bestaat uit gliadine en glutanine en samen bundelen deze eiwitten zich tot een krachtig netwerk als het tarwemeel goed gekneed wordt...
Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!
Curry of kerrie zijn kruidenmengsels die per land of regio verschillen in samenstelling en scherpte. De naam “garam masala” wordt ook veel gebruikt. De woorden curry en kerrie zijn eigenlijk geen vertaling van elkaar maar hebben wel een gerelateerde oorsprong. Men...
Sous-vide koken
Sous-vide koken wordt steeds populairder in de gewone keuken. Veel kookliefhebbers zijn er erg enthousiast over omdat het je producten gelijkmatig en perfect gaar maakt. Daarnaast worden vocht, smaak en voedingsstoffen bewaard in de vacuümverpakking zodat de...
Maak je eigen pepermengsel!
Dat ruikt naar peper, een gepeperde rekening, peperduur en ga zo maar door……. Peper kent een lange geschiedenis (Grieken, Romeinen, VOC) en is nog altijd relatief (peper)duur. Er gaat niets boven versgemalen peper op een tomaatje. Het is heel makkelijk om zelf je...
Vegetarische sushi
Het bereiden van goede vegetarische sushi kost tijd. Ik kan dit recept niet inkorten of vereenvoudigen. Het is samengesteld na het lezen van vele Japanse kookboeken en het bestuderen van YouTube filmpjes. Bij het maken van de vullingen ben ik geïnspireerd door het...
De gietijzeren braadpan als broodbakoven
De zware pannen van gietijzer zijn er van vele merken en in nog meer soorten, maten en kleuren. Iedereen kent de Creuset of heeft nog een oude pan van zijn/haar oma, oom of moeder. Op marktplaats worden ze ook veelvuldig aangeboden. Je moet de pan altijd goed...
Maisproducten
Mais en de verschillende mais- producten. Hoe kun je mais inzetten bij koken. Op tal van manieren. Yvonne zocht voor je uit hoe en wat. Mais is een veredelde grassoort. In midden Amerika werd het al gegeten zo’n 10000 jaar geleden door Inca’s, Maya’s en Azteken....