SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?

Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?

Er wordt veel gezegd en geschreven over gluten, tarwe en spelt. Gluten is het belangrijkste eiwit in de tarwe- of speltkorrel. Gluten bestaat uit gliadine en glutanine en samen bundelen deze eiwitten zich tot een krachtig netwerk als het tarwemeel goed gekneed wordt...

Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!

Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!

Curry of kerrie zijn kruidenmengsels die per land of regio verschillen in samenstelling en scherpte. De naam “garam masala” wordt ook veel gebruikt. De woorden curry en kerrie zijn eigenlijk geen vertaling van elkaar maar hebben wel een gerelateerde oorsprong. Men...

Sous-vide koken

Sous-vide koken

Sous-vide koken wordt steeds populairder in de gewone keuken. Veel kookliefhebbers zijn er erg enthousiast over omdat het je producten gelijkmatig en perfect gaar maakt.  Daarnaast worden vocht, smaak en voedingsstoffen bewaard in de vacuümverpakking zodat de...

Maak je eigen pepermengsel!

Maak je eigen pepermengsel!

Dat ruikt naar peper, een gepeperde rekening, peperduur en ga zo maar door……. Peper kent een lange geschiedenis (Grieken, Romeinen, VOC) en is nog altijd relatief (peper)duur. Er gaat niets boven versgemalen peper op een tomaatje. Het is heel makkelijk om zelf je...

Vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Het bereiden van goede vegetarische sushi kost tijd. Ik kan dit recept niet inkorten of vereenvoudigen. Het is samengesteld na het lezen van vele Japanse kookboeken en het bestuderen van YouTube filmpjes. Bij het maken van de vullingen ben ik geïnspireerd door het...

De gietijzeren braadpan als broodbakoven

De gietijzeren braadpan als broodbakoven

De zware pannen van gietijzer zijn er van vele merken en in nog meer soorten, maten en kleuren. Iedereen kent de Creuset of heeft nog een oude pan van zijn/haar oma, oom of moeder. Op marktplaats worden ze ook veelvuldig aangeboden. Je moet de pan altijd goed...

Maisproducten

Maisproducten

Mais en de verschillende mais- producten. Hoe kun je mais inzetten bij koken. Op tal van manieren. Yvonne zocht voor je uit hoe en wat. Mais is een veredelde grassoort. In midden Amerika werd het al gegeten zo’n 10000 jaar geleden door Inca’s, Maya’s en Azteken....

Archief

Laat je hier verder inspireren

Smeuïge brownies met zeezout

Om allerlei redenen kwam ik afgelopen half jaar niet aan bakken toe. Dit recept van Claire Saffitz stond al die tijd op m’n lijstje om te maken als ik er weer aan toe was. Vorige week was het...

Stamppot a la caesar-salad

Wat een perfecte combinatie en wat een geweldig idee van Miljuschka in de Kerst-editie van haar magazine. Ik ben een grote fan van Caesar salade met de knapperige romaine sla, zoute ansjovis,...

Chocolade lava cakeje met olijven, lemoncurd room en geschaafde paddestoelen

Geïnspireerd door Angelique Schmeinck..... een chocolade lava cakeje wordt heel bijzonder door een kloddertje slagroom met lemon curd, olijven en wat geschaafde champignons....  Ja!  Een bijzondere...

Oesterzwammen met doperwten-munt puree en knapperige spekjes

Doperwten met munt is een geweldig duo en de groene kleur is prachtig! Door de combinatie met truffelolie, smaakvol gemarineerde paddenstoelen en knapperige, gerookte spekjes krijgt het geheel een...

Ricotta gnocchi’s met boerenkool, paddestoelen en Parmezaanse kaas

Gnocchi, Italiaanse deegballetjes, worden officieel gemaakt van ei, gepureerde aardappels en tarwebloem. Deze versie is sneller en makkelijker en kan niet mislukken! Een mengsel van ricotta,...

Gyoza’s gevuld met gehakt en witte kool

Gyoza's zijn Japanse, kleine gevulde deegpakketjes die gebakken en tegelijkertijd "gestoomd"  worden. Het deeg kun je kant en klaar kopen bij toko's of groothandel (in de diepvries, van het merk...

Paddenstoelensoep met een bladerdeegdeksel

Een lekkere en geconcentreerde paddenstoelenbouillon maak je door naast verse paddestoelen ook gedroogde te gebruiken. Als je van truffel houdt kun je ook nog wat gedroogd truffelpoeder toevoegen....

Frans bladerdeeg voor croissants, hartige taart of appelflappen

Samen met gediplomeerd bakker Judith van der Reijden heb ik Frans bladerdeeg gemaakt voor croissants (of appelflappen, hartige of zoete taarten...). Bladerdeeg wordt ook wel korstdeeg genoemd en...

Bloemetjes en bijtjes cake

Deze vrolijke cake komt natuurlijk het beste tot zijn recht in zo’n prachtige bakvorm van Nordic Ware. Maar uiteraard kun je hem in elke cake- of tulbandvorm maken. Houd je van citroen, dan kun je...

Arancini

Arancini zijn gefrituurde risotto balletjes, van oorsprong een straatsnack die je vooral in Sicilië tegenkomt. De ballen heten zo omdat de vorm en kleur doet denken aan een sinaasappel (arancia). Ik...