SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?

Gluten, tarwe of spelt? Hoe zat het ook alweer?

Er wordt veel gezegd en geschreven over gluten, tarwe en spelt. Gluten is het belangrijkste eiwit in de tarwe- of speltkorrel. Gluten bestaat uit gliadine en glutanine en samen bundelen deze eiwitten zich tot een krachtig netwerk als het tarwemeel goed gekneed wordt...

Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!

Maak je eigen curry mengsel (garam masala)!

Curry of kerrie zijn kruidenmengsels die per land of regio verschillen in samenstelling en scherpte. De naam “garam masala” wordt ook veel gebruikt. De woorden curry en kerrie zijn eigenlijk geen vertaling van elkaar maar hebben wel een gerelateerde oorsprong. Men...

Sous-vide koken

Sous-vide koken

Sous-vide koken wordt steeds populairder in de gewone keuken. Veel kookliefhebbers zijn er erg enthousiast over omdat het je producten gelijkmatig en perfect gaar maakt.  Daarnaast worden vocht, smaak en voedingsstoffen bewaard in de vacuümverpakking zodat de...

Maak je eigen pepermengsel!

Maak je eigen pepermengsel!

Dat ruikt naar peper, een gepeperde rekening, peperduur en ga zo maar door……. Peper kent een lange geschiedenis (Grieken, Romeinen, VOC) en is nog altijd relatief (peper)duur. Er gaat niets boven versgemalen peper op een tomaatje. Het is heel makkelijk om zelf je...

Vegetarische sushi

Vegetarische sushi

Het bereiden van goede vegetarische sushi kost tijd. Ik kan dit recept niet inkorten of vereenvoudigen. Het is samengesteld na het lezen van vele Japanse kookboeken en het bestuderen van YouTube filmpjes. Bij het maken van de vullingen ben ik geïnspireerd door het...

De gietijzeren braadpan als broodbakoven

De gietijzeren braadpan als broodbakoven

De zware pannen van gietijzer zijn er van vele merken en in nog meer soorten, maten en kleuren. Iedereen kent de Creuset of heeft nog een oude pan van zijn/haar oma, oom of moeder. Op marktplaats worden ze ook veelvuldig aangeboden. Je moet de pan altijd goed...

Maisproducten

Maisproducten

Mais en de verschillende mais- producten. Hoe kun je mais inzetten bij koken. Op tal van manieren. Yvonne zocht voor je uit hoe en wat. Mais is een veredelde grassoort. In midden Amerika werd het al gegeten zo’n 10000 jaar geleden door Inca’s, Maya’s en Azteken....

Archief

Laat je hier verder inspireren

Koningsdag-spiesen

Deze spiesen hebben weinig toelichting nodig. Je maakt ze in de kleuren rood-wit-blauw met zo vers mogelijk fruit. Ben jij niet zo Koningsgezind? Maak je er gewoon een andere vrolijke kleurstelling...

Cake met minder suiker, kokos en zonnebloemolie

Deze cake, snel tussendoor, gebakken voor een iemand die geen melkproducten mag terwijl ik geen plantaardige margarine in huis had. Daarnaast willen we allemaal een beetje op de suiker inname...

Hartige snelle muffin

Deze supersnelle muffin is zeer geschikt om te maken als je alleen een ei, wat kaas en wat groenten in jouw koelkast hebt liggen. Omdat er geen tarwebloem in verwerkt wordt zijn ze koolhydraatarm....

Indonesische rendang

In 2011 is de Indonesische rendang verkozen tot het lekkerste gerecht van de wereld door de CNN. Door de perfecte combinatie van vet, pittig, zout en zoet vinden vele mensen dit een van de lekkerste...

Saag: Indiase curry met spinazie en halloumi

Saag is een Indiase, vegetarische curry, origineel gemaakt met paneer (Indiase kaas) en spinazie. Deze is gemaakt met halloumi, ook een kaassoort die niet smelt. De specerijen maken dit eenvoudige...

Harissastoof met balletjes

Een makkelijk recept voor door-de-weeks waarmee je razendsnel iets lekkers op tafel hebt staan. Harissa is van oorsprong een Tunesische saus, die wordt gemaakt van rode pepers, knoflook, zout, olie...

Gevulde paashaas-eieren

Gevulde eitjes zijn natuurlijk altijd lekker! Maar met Pasen pimp je ze natuurlijk extra op. Ook leuk om met kinderen te maken. Leef je uit en maak deze Paashaas-eieren. Maar ook zonder de...

Snelle mini eimuffins

Ei-muffins? Eigenlijk zijn het omeletjes uit de oven. Gemaakt in van die handige siliconen bakvormen. Daardoor kun je ze in allerlei vormen en maten maken, van hele klein tot een serieuze...

Komkommer sandwiches voor high tea

Deze 3 dubbele mini komkommer sandwiches zijn eigenlijk te simpel om er een recept van te maken, maar goed we doen het toch maar. Ze passen prima als onderdeel van een high- of een afternoon tea....

Limburgse linzenvlaai

Linzenvlaai heeft niets te maken met linzen. Het is een heerlijke fruitvlaai met een krokante korst. Je kunt de vulling zelf maken met vers fruit of een jam gebruiken met veel fruit en weinig...