SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Key Lime Pie

Key Lime Pie

Key Lime Pie  De Key Lime Pie oftewel taart met limoen uit The Keys is zó beroemd, dat het een van Florida’s belangrijkste nagerechten is geworden.    De Key Lime   Laten we beginnen bij de limoen: de Key Lime zelf heeft zijn oorsprong in Spanje. De limoen is klein,...

Zelf ricotta maken!

Zelf ricotta maken!

Ricotta is eigenlijk een bijproduct van de kaasmakerij. Bij het maken van kaas wordt de wrongel (het toekomstige kaasmengsel) gescheiden van de vloeistof (de wei). Deze vloeistof bevat nog veel eiwitten en men ontdekte dat als je vloeistof nogmaals verhitte je...

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Meerdere soorten bloemen (en blaadjes) zijn eetbaar. Kies hiervoor nooit de eenjarige plantjes uit een tuincentrum (bespoten) maar zaai de plantjes zelf. De goudsbloem, lavendel, roos, het viooltje, het afrikaantje en de Oost-Indische kers kun je allemaal eten. Ze...

Zelf maistortilla’s maken

Zelf maistortilla’s maken

Echte Mexicaans tortilla's zijn niet gemaakt van tarwebloem maar van 100% maismeel. oorspronkelijk bevat dit maismeel bevat géén tarwe en is het bewerkt. Door mais te behandelen met kalk (calciumoxide) wordt het vitamine nicotinezuur (B3) beschikbaar voor de mens. Dit...

Gerookte knoflook

Gerookte knoflook

Knoflook die koud gerookt wordt kun je langer bewaren. De knoflookstrengen worden in z’n geheel gerookt en de knoflook zelf krijgt een heerlijk aroma. De hoofdreden voor het roken is heel oud, wordt al eeuwen toegepast in Frankrijk en heeft vooral te maken met de...

Zelf yoghurt maken!

Zelf yoghurt maken!

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere...

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Dit is een heerlijk onderwerp voor mij; als ex-Wageningse student Humane Voeding! Ik ruik de gisten en de bacteriën nog steeds in het oude gebouwtje van de Microbiologie. Het is ook een heel magisch onderwerp; het bubbelen en fermenteren van mengsels van graan en...

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Er zijn vele soorten tarwebloem en meel te koop in Nederland; echter nog meer soorten in Duitsland, Frankrijk of Italië. Elk land heeft een andere naamgeving voor alle types meel en bloem (nummers). Dat maakt het verwarrend. Tarwe die geoogst wordt in Nederland kun je...

Archief

Laat je hier verder inspireren

Skrei met chorizo chips en kruidensalade

Skrei is een benaming voor kabeljauw, een Noorse volwassen winterkabeljauw. De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar...

Smeuïge brownies met zeezout

Om allerlei redenen kwam ik afgelopen tijd niet aan bakken toe. Dit recept van Claire Saffitz stond al die tijd op m’n lijstje om te maken als ik er weer aan toe was. Vorige week was het eindelijk...

Zuurkoolstamppot met mosterd-appeltjes

Ik verzamel allerlei recepten op m’n computer. Zo kwam ik deze nog eens tegen. Heel simpel maar erg lekker. Zuurkoolstamppot vond ik als kind al heerlijk. Als ik jarig was wilde ik dat altijd graag...

Deens roggebrood

Dansk rugbrød oftewel Deens roggebrood.  Denemarken staat bekend om het verbouwen en consumeren van rogge. Dit komt uit de Vikingtijd toen pap en mogelijk ook al brood gemaakt werd van rogge. In...

Zelfgemaakte roomboter

Altijd roomboter gekocht, verschillende merken en soms de goedkope en dan weer eens een duurdere variant. In Kopenhagen viel ons op dat bij het ontbijt, de lunch of het avondeten roomboter werd...

Wortel-pompoensoep

Omdat we niet snel genoeg krijgen van soep en omdat een hartverwarmende soep nou eenmaal altijd lekker is! Deze wortel-pompoensoep maak je naar eigen smaak helemaal af met wat gebakken stukjes...

Gratin van pastinaak met salie

Op zoek naar een alternatief voor de klassieke aardappelgratin? Dan heb je deze nu gevonden! Deze gratin van pastinaak is lekker romig en zoet en ook nog eens koolhydraatarm. Je kunt hem ook maken...

Oliebollen over? Zo warm je ze op!

Heb jij ook nog oliebollen over van oudjaarsdag? Opwarmen kan natuurlijk in de oven (150 graden 5 minuten) of in de airfryer (150 graden 4 minuten) maar het gaat ook fantastisch in je wafelijzer!...

Regenboogwortel-tatin met miso-boterkaramel

Alweer een recept van Yvette van Boven? Ja alweer. Omdat ze zo verdraaid lekker zijn en er ook nog eens heel smaakvol uitzien. De miso in dit gerecht geeft het een heerlijke umami-smaak. Je serveert...

Pompoentaart van Ottolenghi met wortel en geitenkaas

Als het herfst is wil ik pompoen eten. En deze hartige taart van Ottolenghi is al jaren een favoriet. De relish maakt hem fris met een lekker zoetig zuurtje. De ei en room maken de taart zacht en...