SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Key Lime Pie

Key Lime Pie

Key Lime Pie  De Key Lime Pie oftewel taart met limoen uit The Keys is zó beroemd, dat het een van Florida’s belangrijkste nagerechten is geworden.    De Key Lime   Laten we beginnen bij de limoen: de Key Lime zelf heeft zijn oorsprong in Spanje. De limoen is klein,...

Zelf ricotta maken!

Zelf ricotta maken!

Ricotta is eigenlijk een bijproduct van de kaasmakerij. Bij het maken van kaas wordt de wrongel (het toekomstige kaasmengsel) gescheiden van de vloeistof (de wei). Deze vloeistof bevat nog veel eiwitten en men ontdekte dat als je vloeistof nogmaals verhitte je...

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Meerdere soorten bloemen (en blaadjes) zijn eetbaar. Kies hiervoor nooit de eenjarige plantjes uit een tuincentrum (bespoten) maar zaai de plantjes zelf. De goudsbloem, lavendel, roos, het viooltje, het afrikaantje en de Oost-Indische kers kun je allemaal eten. Ze...

Zelf maistortilla’s maken

Zelf maistortilla’s maken

Echte Mexicaans tortilla's zijn niet gemaakt van tarwebloem maar van 100% maismeel. oorspronkelijk bevat dit maismeel bevat géén tarwe en is het bewerkt. Door mais te behandelen met kalk (calciumoxide) wordt het vitamine nicotinezuur (B3) beschikbaar voor de mens. Dit...

Gerookte knoflook

Gerookte knoflook

Knoflook die koud gerookt wordt kun je langer bewaren. De knoflookstrengen worden in z’n geheel gerookt en de knoflook zelf krijgt een heerlijk aroma. De hoofdreden voor het roken is heel oud, wordt al eeuwen toegepast in Frankrijk en heeft vooral te maken met de...

Zelf yoghurt maken!

Zelf yoghurt maken!

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere...

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Dit is een heerlijk onderwerp voor mij; als ex-Wageningse student Humane Voeding! Ik ruik de gisten en de bacteriën nog steeds in het oude gebouwtje van de Microbiologie. Het is ook een heel magisch onderwerp; het bubbelen en fermenteren van mengsels van graan en...

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Er zijn vele soorten tarwebloem en meel te koop in Nederland; echter nog meer soorten in Duitsland, Frankrijk of Italië. Elk land heeft een andere naamgeving voor alle types meel en bloem (nummers). Dat maakt het verwarrend. Tarwe die geoogst wordt in Nederland kun je...

Archief

Laat je hier verder inspireren

’t Kalkoentje – Rhenen

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Restaurant 't Kalkoentje was ik uitgenodigd voor de jubileumlunch. Vijf jaar geleden viel de uitnodiging voor het 30-jarig bestaan ook op de mat maar...

Macarons met rode biet, blauwe bes en chocolade

Macarons.....niet zo makkelijk en er zijn verschillende recepten. Dit recept heb ik uitgeprobeerd tijdens onze maandelijkse kookclub en het lukte mij om, zonder problemen, in twee uurtjes (waarvan 1...

Krokante ham rolletjes gevuld met aardappelpuree

Geïnspireerd door een gerechtje van Miljuschka maar dan met wat variatie op dit thema. In Italie noemen ze een rolletje een "rotolo" en dat kan van alles zijn (van omelet tot courgette plakjes, ham...

Groenterestaurant Vannu – Bavel

Gijs Kemmeren volg ik al een tijdje. Toen hij nog werkte als chef-kok van Herberg de Kop van ’t Land in Dordrecht aten we daar regelmatig. In die tijd at ik eigenlijk nergens zulke originele en...

De geuren van de wereld-Harold McGee

De ultieme gids voor alles wat we kunnen ruiken! Dit geweldige boek kreeg ik van Myreen voor mijn verjaardag afgelopen jaar. Geen plaatjes en foto’s maar ruim 500 pagina’s tekst welke wordt...

Fusilli met ‘nduja

Hou je van snel en van pittig? Dan is dit recept geschikt voor jou! Fusilli met cherry-tomaatjes en ‘nduja zet je namelijk in een handomdraai op tafel. ‘Nduja is eigenlijk een vleespasta die...

Parelcouscous-salade met Hollandse garnaaltjes en dashibotersaus

Daar is ‘ie weer, de parelcouscous-salade. Al jaren favoriet hier, ook omdat hij zo goed is voor te bereiden en makkelijk in een behoorlijke hoeveelheid te maken is. In te zetten als maaltijdsalade,...

Brosse kokoskoeken met een vleugje limoen

Tja, als je vers roomijs draait heb je veel eiwitten over… 7 om precies te zijn. Dus ik dacht wat zal ik daar eens mee doen? Ik had nog veel geraspte kokos in huis dus ik dacht dat wordt ‘m:...

Marokkaanse kip uit de slowcooker

Ook de slowcooker stond al een poosje tussen de ‘apparaten die ik ooit beslist moest hebben maar bijna niet gebruik’. Heb jij ook zo’n kast? Nou bij mij staan ze in de garage. Vooral ook omdat het...

Luxe vlechtbroodjes

Broodjes bakken wordt nog leuker als je er luxe vlechtbroodjes van maakt. Met zulke mooie witte broodjes wordt een broodje kaas of jam toch nét lekkerder. Ik maakte ze bij de cursus ‘brood 1’ bij de...