SPECIAAL UITGEZOCHT
Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!Key Lime Pie
Key Lime Pie De Key Lime Pie oftewel taart met limoen uit The Keys is zó beroemd, dat het een van Florida’s belangrijkste nagerechten is geworden. De Key Lime Laten we beginnen bij de limoen: de Key Lime zelf heeft zijn oorsprong in Spanje. De limoen is klein,...
Zelf ricotta maken!
Ricotta is eigenlijk een bijproduct van de kaasmakerij. Bij het maken van kaas wordt de wrongel (het toekomstige kaasmengsel) gescheiden van de vloeistof (de wei). Deze vloeistof bevat nog veel eiwitten en men ontdekte dat als je vloeistof nogmaals verhitte je...
Eetbare bloemen zaaien en oogsten
Meerdere soorten bloemen (en blaadjes) zijn eetbaar. Kies hiervoor nooit de eenjarige plantjes uit een tuincentrum (bespoten) maar zaai de plantjes zelf. De goudsbloem, lavendel, roos, het viooltje, het afrikaantje en de Oost-Indische kers kun je allemaal eten. Ze...
Zelf maistortilla’s maken
Echte Mexicaans tortilla's zijn niet gemaakt van tarwebloem maar van 100% maismeel. oorspronkelijk bevat dit maismeel bevat géén tarwe en is het bewerkt. Door mais te behandelen met kalk (calciumoxide) wordt het vitamine nicotinezuur (B3) beschikbaar voor de mens. Dit...
Gerookte knoflook
Knoflook die koud gerookt wordt kun je langer bewaren. De knoflookstrengen worden in z’n geheel gerookt en de knoflook zelf krijgt een heerlijk aroma. De hoofdreden voor het roken is heel oud, wordt al eeuwen toegepast in Frankrijk en heeft vooral te maken met de...
Zelf yoghurt maken!
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere...
Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?
Dit is een heerlijk onderwerp voor mij; als ex-Wageningse student Humane Voeding! Ik ruik de gisten en de bacteriën nog steeds in het oude gebouwtje van de Microbiologie. Het is ook een heel magisch onderwerp; het bubbelen en fermenteren van mengsels van graan en...
Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?
Er zijn vele soorten tarwebloem en meel te koop in Nederland; echter nog meer soorten in Duitsland, Frankrijk of Italië. Elk land heeft een andere naamgeving voor alle types meel en bloem (nummers). Dat maakt het verwarrend. Tarwe die geoogst wordt in Nederland kun je...