SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Key Lime Pie

Key Lime Pie

Key Lime Pie  De Key Lime Pie oftewel taart met limoen uit The Keys is zó beroemd, dat het een van Florida’s belangrijkste nagerechten is geworden.    De Key Lime   Laten we beginnen bij de limoen: de Key Lime zelf heeft zijn oorsprong in Spanje. De limoen is klein,...

Zelf ricotta maken!

Zelf ricotta maken!

Ricotta is eigenlijk een bijproduct van de kaasmakerij. Bij het maken van kaas wordt de wrongel (het toekomstige kaasmengsel) gescheiden van de vloeistof (de wei). Deze vloeistof bevat nog veel eiwitten en men ontdekte dat als je vloeistof nogmaals verhitte je...

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Meerdere soorten bloemen (en blaadjes) zijn eetbaar. Kies hiervoor nooit de eenjarige plantjes uit een tuincentrum (bespoten) maar zaai de plantjes zelf. De goudsbloem, lavendel, roos, het viooltje, het afrikaantje en de Oost-Indische kers kun je allemaal eten. Ze...

Zelf maistortilla’s maken

Zelf maistortilla’s maken

Echte Mexicaans tortilla's zijn niet gemaakt van tarwebloem maar van 100% maismeel. oorspronkelijk bevat dit maismeel bevat géén tarwe en is het bewerkt. Door mais te behandelen met kalk (calciumoxide) wordt het vitamine nicotinezuur (B3) beschikbaar voor de mens. Dit...

Gerookte knoflook

Gerookte knoflook

Knoflook die koud gerookt wordt kun je langer bewaren. De knoflookstrengen worden in z’n geheel gerookt en de knoflook zelf krijgt een heerlijk aroma. De hoofdreden voor het roken is heel oud, wordt al eeuwen toegepast in Frankrijk en heeft vooral te maken met de...

Zelf yoghurt maken!

Zelf yoghurt maken!

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere...

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Dit is een heerlijk onderwerp voor mij; als ex-Wageningse student Humane Voeding! Ik ruik de gisten en de bacteriën nog steeds in het oude gebouwtje van de Microbiologie. Het is ook een heel magisch onderwerp; het bubbelen en fermenteren van mengsels van graan en...

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Er zijn vele soorten tarwebloem en meel te koop in Nederland; echter nog meer soorten in Duitsland, Frankrijk of Italië. Elk land heeft een andere naamgeving voor alle types meel en bloem (nummers). Dat maakt het verwarrend. Tarwe die geoogst wordt in Nederland kun je...

Archief

Laat je hier verder inspireren

Risotto met vegetarische chorizo

Risotto met chorizo of nduja staat hier vaak op tafel. Een goed vegetarisch alternatief had ik hiervoor nog niet gevonden. Toen ik de vegetarische, volledig plantaardige chorizo van Garden Gourmet...

Labneh met za’atar en medjoul dadels

Bij deze dip lik je je vingers af. Het zoute van de za'atar in combinatie met de zoete dadel, de romige labneh, de umami rode ui en de volle olijfolie: héérlijk. Wij aten het met flatbread tussen...

Voorjaarsstampppotje met gepocheerd eitje

Nu de winter voorbij is wordt het tijd voor een voorjaarsstamppotje. Geen boeren- of zuurkool maar verse spinazie en frisse, fijngeneden romaine-sla. Het gepocheerd eitje maakt het helemaal af....

Banenbrood met miso en pecannoten

Inspiratie voor dit geweldige recept komt van Veggilaine. Ik volg haar al een tijdje op Instagram en ze deelt echt fantastische vegetarische recepten. In dit bananenbrood maakt de miso het verschil...

Risotto van bloemkoolrijst, erwtjes, champignons en walnoten

In dit recept is de risottorijst vervangen door bloemkoolrijst. Dat dit prima lukt had ik al vaker vastgesteld. Nu de bloemkool vaak flink duurder is gebruik ik gewoon bloemkoolrijst uit de vriezer....

Bruschetta met champignons, tijm & pistachenootjes

Bruschetta kennen we allemaal uit Italië. De basis bestaat altijd uit gegrild brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie, zout en peper. Het wordt vaak vooraf...

Fusilli met mole pipian met feta

Mole pipian is een saus uit de Mexicaanse keuken op basis van pompoenpitten. Men gebruikt hier tomatillo’s voor maar deze zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar. Ik vond in een kookboek een recept met...

Cannelloni gevuld met paddestoelen en ricotta

Deze cannelloni-schotel met champignons en ricotta is weer zo’n heerlijk ‘comfort-food’ gerecht. Een lekkere vegetarische schotel die je van tevoren kunt maken en op het gewenste moment in de oven...

Skrei met chorizo chips en kruidensalade

Skrei is een benaming voor kabeljauw, een Noorse volwassen winterkabeljauw. De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar...

Smeuïge brownies met zeezout

Om allerlei redenen kwam ik afgelopen tijd niet aan bakken toe. Dit recept van Claire Saffitz stond al die tijd op m’n lijstje om te maken als ik er weer aan toe was. Vorige week was het eindelijk...