SPECIAAL UITGEZOCHT

Kom meer te weten over speciale technieken of ingrediënten!
Key Lime Pie

Key Lime Pie

Key Lime Pie  De Key Lime Pie oftewel taart met limoen uit The Keys is zó beroemd, dat het een van Florida’s belangrijkste nagerechten is geworden.    De Key Lime   Laten we beginnen bij de limoen: de Key Lime zelf heeft zijn oorsprong in Spanje. De limoen is klein,...

Zelf ricotta maken!

Zelf ricotta maken!

Ricotta is eigenlijk een bijproduct van de kaasmakerij. Bij het maken van kaas wordt de wrongel (het toekomstige kaasmengsel) gescheiden van de vloeistof (de wei). Deze vloeistof bevat nog veel eiwitten en men ontdekte dat als je vloeistof nogmaals verhitte je...

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Eetbare bloemen zaaien en oogsten

Meerdere soorten bloemen (en blaadjes) zijn eetbaar. Kies hiervoor nooit de eenjarige plantjes uit een tuincentrum (bespoten) maar zaai de plantjes zelf. De goudsbloem, lavendel, roos, het viooltje, het afrikaantje en de Oost-Indische kers kun je allemaal eten. Ze...

Zelf maistortilla’s maken

Zelf maistortilla’s maken

Echte Mexicaans tortilla's zijn niet gemaakt van tarwebloem maar van 100% maismeel. oorspronkelijk bevat dit maismeel bevat géén tarwe en is het bewerkt. Door mais te behandelen met kalk (calciumoxide) wordt het vitamine nicotinezuur (B3) beschikbaar voor de mens. Dit...

Gerookte knoflook

Gerookte knoflook

Knoflook die koud gerookt wordt kun je langer bewaren. De knoflookstrengen worden in z’n geheel gerookt en de knoflook zelf krijgt een heerlijk aroma. De hoofdreden voor het roken is heel oud, wordt al eeuwen toegepast in Frankrijk en heeft vooral te maken met de...

Zelf yoghurt maken!

Zelf yoghurt maken!

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere...

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Gist of zuurdesem? Hoe zat het ook alweer?

Dit is een heerlijk onderwerp voor mij; als ex-Wageningse student Humane Voeding! Ik ruik de gisten en de bacteriën nog steeds in het oude gebouwtje van de Microbiologie. Het is ook een heel magisch onderwerp; het bubbelen en fermenteren van mengsels van graan en...

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Frans versus Nederlands meel! Hoe zat het ook alweer?

Er zijn vele soorten tarwebloem en meel te koop in Nederland; echter nog meer soorten in Duitsland, Frankrijk of Italië. Elk land heeft een andere naamgeving voor alle types meel en bloem (nummers). Dat maakt het verwarrend. Tarwe die geoogst wordt in Nederland kun je...

Archief

Laat je hier verder inspireren

Espuma van bloemkool

Een lekkere amuse om je kerstdiner mee te beginnen. Hiervoor heb je een kidde (sifon) nodig van 0,5 liter. Heb jij er een en gebruik je hem alleen om slagroom te maken? Jammer, want je kunt er...

Burrata met geroosterde druiven en basilicum

Een nagerecht uit het boek ‘Simpel’ van Ottolenghi. Zoals zo vaak is ‘vers’ hier het belangrijkste. Zorg dus voor een verse burrata, koop of bestel hem bij je kaasboer. Een verse burrata bestaat aan...

Tartaar van aardpeer, bleekselderij, appel, shiitake en geitenkaas

Een zacht en smaakvol vegetarisch voorgerecht met aardpeer in de hoofdrol. De tartaar van aardpeer kun je zelf maken door de geschilde aardperen sous vide te garen met beetje beurre noisette...

Wentelteefjes van Panettone

Had jij ook een Panettone (een luxe Italiaans brood met vruchten erin) in je kerstpakket? Komt dat even goed uit, want dan kun je er nu wentelteefjes van maken. Perfect voor je kerstontbijt of...

Bietstuk met rode wijn-bietenjus

Ga eens voor dit vrolijk vegetarisch luxe hoofdgerecht. Rechtstreeks uit de exclusieve groentekeuken van Gijs Kemmeren van Gkfoods. Daar kocht ik deze ‘dry-aged rode biet’. Hiervoor worden...

Hasselback aardappelen

Zó simpel en zó lekker! Dit bijgerecht zet je namelijk in een handomdraai op tafel. Aardappelen goed wassen, inkepingen snijden, een mengsel van boter, olijfolie en kruiden er overheen en de oven...

Biscuittaart met chocolademousse

Deze biscuittaart met chocolademousse ziet er indrukwekkend uit maar maak jij in een handomdraai. Je bakt eerst een taart van biscuitdeeg en daarna vul en bestrijk je deze met chocolademousse. De...

Vruchtentulbandjes met koekgeweien

Deze kruidige en fruitige tulbandjes doen het heel goed als dessert maar natuurlijk ook als zoet tussendoortje bij de koffie. Maak je ze met kerstmis, dan is het erg leuk om ook de koekgeweien erbij...

Spruitenstamppot met gebakken rookworst in zoet-pittige saus

Dit is de hemel op aarde...als je van stamppot houdt! De gekookte spruiten met gebakken uien zijn grof gestampt door de puree, Een saus met fris-zoet-zure jam, chilisaus en uitgebakken rookworst....

Mini tarte tatin van zoete ui

Deze kleine taartjes (omgekeerd gebakken) zijn heerlijk als voorgerecht of bijgerecht. Grote, zoete uien zijn het meest geschikt omdat een dikke plak precies, groot genoeg is voor een klein...