KOOKBOEKEN

Onze favoriete en mooiste boeken!
Bakken met kennis: de wetenschap achter bakken-Eke Mariën

Bakken met kennis: de wetenschap achter bakken-Eke Mariën

Ik heb al veel bakboeken in mijn handen gehad (en gekocht…) maar dit boek is echt een verademing. Koken en bakken is tenslotte een chemische gebeurtenis en dan is het fijn om een naslagwerk te hebben waar een aantal zaken nog eens goed worden uitgelegd. Pagina 1 t/m...

Mari plukt de dag-Mari Maris

Mari plukt de dag-Mari Maris

Het kon niet uitblijven dat wij dit boek zouden beschrijven. Ik ken Mari niet persoonlijk; wel via berichtjes op FB, maar op de een of andere manier denk ik dat wij, van ontroerendlekker.nl, wel een goede klik zouden kunnen hebben met haar! Ze beschrijft 4 seizoenen,...

Uit liefde voor Vietnam – Truong Thi Quyen

Uit liefde voor Vietnam – Truong Thi Quyen

De titel van dit kookboek sluit volledig aan bij de emotie die ik voel als ik terugdenk aan onze vakantie in Vietnam. Een warm gevoel van liefde. Waarom? Omdat de Vietnamese mensen ons, zonder uitzondering, een gevoel gaven van “jullie zijn welkom”. Vooral als we bij...

De Banketbakker – Cees Holtkamp

De Banketbakker – Cees Holtkamp

De kroketten van Holtkamp zijn een begrip in en buiten Amsterdam sinds 1969. De prachtige kroket op de voorkant van het boek is de belangrijkste reden dat ik dit boek heel graag wilde hebben. Kroketten en bitterballen maken is een zorgvuldig werkje. Ik maak graag...

Made in Sicily – Giorgio Locatelli

Made in Sicily – Giorgio Locatelli

Sicilië is een bijzonder eiland. Natuurlijk heb ik het dan ook over het eten! Een mix van Arabische, Griekse, Spaanse en Franse invloeden hebben geleid tot de keuken van Sicilië. Vijf jaar geleden gingen we voor het eerst naar San Vito lo Capo en verbaasden we ons...

Plenty More – Yotam Ottolenghi

Plenty More – Yotam Ottolenghi

Liefhebbers van mooie groentegerechten kennen hem natuurlijk allang: Yotam Ottolenghi. Plenty More is er al even maar haal ik nog regelmatig uit de kast. Het boek is ingedeeld naar bereidingstechniek: gehusseld, gestoomd, gegrild, gebakken enzovoort. Hierdoor kun je...

Het ultieme LOW CARB kookboek – Jane Faerber

Het ultieme LOW CARB kookboek – Jane Faerber

Door koolhydraten uit je voeding te schrappen verliezen de meesten van ons snel gewicht. Daarnaast geeft het eten van meer gezonde, natuurlijke vetten je langer een verzadigd gevoel. De recepten in dit boek zijn op deze principes gebaseerd. De praktische invulling is...

Vegeterranean – Alberto Musacchio & Malu Simões

Vegeterranean – Alberto Musacchio & Malu Simões

Dit is verplichte kost voor iedereen die ècht lekker vegetarisch wil koken en eten! Reeds meerdere malen heb ik mogen genieten van de excellente kookkunsten van Malu Simões en het heerlijke verblijf in Countryhouse Montali in Umbrië. Gelukkig heeft Malu haar recepten...

Archief

Laat je hier verder inspireren

’t Kalkoentje – Rhenen

Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Restaurant 't Kalkoentje was ik uitgenodigd voor de jubileumlunch. Vijf jaar geleden viel de uitnodiging voor het 30-jarig bestaan ook op de mat maar...

Macarons met rode biet, blauwe bes en chocolade

Macarons.....niet zo makkelijk en er zijn verschillende recepten. Dit recept heb ik uitgeprobeerd tijdens onze maandelijkse kookclub en het lukte mij om, zonder problemen, in twee uurtjes (waarvan 1...

Krokante ham rolletjes gevuld met aardappelpuree

Geïnspireerd door een gerechtje van Miljuschka maar dan met wat variatie op dit thema. In Italie noemen ze een rolletje een "rotolo" en dat kan van alles zijn (van omelet tot courgette plakjes, ham...

Groenterestaurant Vannu – Bavel

Gijs Kemmeren volg ik al een tijdje. Toen hij nog werkte als chef-kok van Herberg de Kop van ’t Land in Dordrecht aten we daar regelmatig. In die tijd at ik eigenlijk nergens zulke originele en...

Fusilli met ‘nduja

Hou je van snel en van pittig? Dan is dit recept geschikt voor jou! Fusilli met cherry-tomaatjes en ‘nduja zet je namelijk in een handomdraai op tafel. ‘Nduja is eigenlijk een vleespasta die...

Parelcouscous-salade met Hollandse garnaaltjes en dashibotersaus

Daar is ‘ie weer, de parelcouscous-salade. Al jaren favoriet hier, ook omdat hij zo goed is voor te bereiden en makkelijk in een behoorlijke hoeveelheid te maken is. In te zetten als maaltijdsalade,...

Brosse kokoskoeken met een vleugje limoen

Tja, als je vers roomijs draait heb je veel eiwitten over… 7 om precies te zijn. Dus ik dacht wat zal ik daar eens mee doen? Ik had nog veel geraspte kokos in huis dus ik dacht dat wordt ‘m:...

Marokkaanse kip uit de slowcooker

Ook de slowcooker stond al een poosje tussen de ‘apparaten die ik ooit beslist moest hebben maar bijna niet gebruik’. Heb jij ook zo’n kast? Nou bij mij staan ze in de garage. Vooral ook omdat het...

Luxe vlechtbroodjes

Broodjes bakken wordt nog leuker als je er luxe vlechtbroodjes van maakt. Met zulke mooie witte broodjes wordt een broodje kaas of jam toch nét lekkerder. Ik maakte ze bij de cursus ‘brood 1’ bij de...

Hemelse focaccia

Alleen de geur al…. Deze focaccia is zo ongelooflijk lekker. Het is een ronde focaccia die in een zgn. broodpan wordt gebakken. Hij wordt daardoor wat hoger en luchtiger dan je misschien gewend bent...