KOOKBOEKEN

Onze favoriete en mooiste boeken!
The Palomar-ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem

The Palomar-ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem

The Palomar is een restaurant (2014) in Londen met koks die allen immigranten zijn. De stijl is een mix van Zuid-Europees, Noord-Afrika en het Midden Oosten. De recepten uit dit boek zijn afkomstig van de koks uit het restaurant en hebben meestal hun oorsprong bij een...

Basisboek Japan-Aya Nishimura

Basisboek Japan-Aya Nishimura

Basisboek Japan geeft op redelijk eenvoudige wijze instructies, ingrediënten en recepten uit de Japanse keuken. Het leuke van de boeken uit deze reeks (Korea, Thailand, India) is dat de boeken altijd beginnen met (10-20 pagina’s) een culinaire rondreis door het land,...

De keuken van Santa Fe – Dave DeWitt

De keuken van Santa Fe – Dave DeWitt

Santa Fe is een stadje in New Mexico, een bijzondere Amerikaanse staat. New Mexico is lekker heet in de zomer en grenst in het zuiden aan Mexico. Het is dus niet vreemd dat de keuken van Santa Fe, gedomineerd wordt door "Mexican style food". Santa Fe heeft geweldige...

Maak van de noot een deugd (koken met kruidnoten) – Marije Sietsma

Maak van de noot een deugd (koken met kruidnoten) – Marije Sietsma

Maak van de noot een deugd – Koken met kruidnoten, won in 2011 de Gourmand Cookbook Award voor het mooist geïllustreerde kookboek. Dit boek(je) is dus niet alleen onderscheidend qua inhoud, maar ook aantrekkelijk qua vormgeving door de foto’s in de typische jaren ’50...

Basisboek Korea-Caroline Hwang

Basisboek Korea-Caroline Hwang

Helaas ben ik er (nog) niet geweest: Zuid Korea. Maar tijdens onze reis naar Vietnam hebben we zeer vriendelijke  Koreanen ontmoet en vaak heerlijk Koreaans gegeten. Het mooie van Koreaans eten wordt aan het begin van het kookboek benoemd: “Het is gebruikelijk dat je...

Zes seizoenen – Joshua McFadden

Zes seizoenen – Joshua McFadden

Mijn boekenkast is weer een groentekookboek rijker! Nagenoeg 400 pagina’s met heerlijke, maakbare recepten. Met dit boek wil Joshua McFadden koks van allerlei niveaus aanmoedigen om te koken met lokale seizoensproducten. Genieten van groenten wanneer ze op hun best...

Zuurdesem-Casper André Lugg & Martin Ivar Hveem Fjeld

Zuurdesem-Casper André Lugg & Martin Ivar Hveem Fjeld

Brood zoals brood bedoeld is……zo begint dit boek. Zuurdesem is een geschenk van moeder aarde. Je hebt er alleen maar meel en water voor nodig; de natuur doet de rest. Dat werd 5000 jaar geleden al ontdekt….alleen weten we pas sinds Antoni van Leeuwenhoek (1600-1700)...

Bakken met kennis: de wetenschap achter bakken-Eke Mariën

Bakken met kennis: de wetenschap achter bakken-Eke Mariën

Ik heb al veel bakboeken in mijn handen gehad (en gekocht…) maar dit boek is echt een verademing. Koken en bakken is tenslotte een chemische gebeurtenis en dan is het fijn om een naslagwerk te hebben waar een aantal zaken nog eens goed worden uitgelegd. Pagina 1 t/m...

Archief

Laat je hier verder inspireren

Smeuïge brownies met zeezout

Om allerlei redenen kwam ik afgelopen half jaar niet aan bakken toe. Dit recept van Claire Saffitz stond al die tijd op m’n lijstje om te maken als ik er weer aan toe was. Vorige week was het...

Stamppot a la caesar-salad

Wat een perfecte combinatie en wat een geweldig idee van Miljuschka in de Kerst-editie van haar magazine. Ik ben een grote fan van Caesar salade met de knapperige romaine sla, zoute ansjovis,...

Chocolade lava cakeje met olijven, lemoncurd room en geschaafde paddestoelen

Geïnspireerd door Angelique Schmeinck..... een chocolade lava cakeje wordt heel bijzonder door een kloddertje slagroom met lemon curd, olijven en wat geschaafde champignons....  Ja!  Een bijzondere...

Oesterzwammen met doperwten-munt puree en knapperige spekjes

Doperwten met munt is een geweldig duo en de groene kleur is prachtig! Door de combinatie met truffelolie, smaakvol gemarineerde paddenstoelen en knapperige, gerookte spekjes krijgt het geheel een...

Ricotta gnocchi’s met boerenkool, paddestoelen en Parmezaanse kaas

Gnocchi, Italiaanse deegballetjes, worden officieel gemaakt van ei, gepureerde aardappels en tarwebloem. Deze versie is sneller en makkelijker en kan niet mislukken! Een mengsel van ricotta,...

Gyoza’s gevuld met gehakt en witte kool

Gyoza's zijn Japanse, kleine gevulde deegpakketjes die gebakken en tegelijkertijd "gestoomd"  worden. Het deeg kun je kant en klaar kopen bij toko's of groothandel (in de diepvries, van het merk...

Paddenstoelensoep met een bladerdeegdeksel

Een lekkere en geconcentreerde paddenstoelenbouillon maak je door naast verse paddestoelen ook gedroogde te gebruiken. Als je van truffel houdt kun je ook nog wat gedroogd truffelpoeder toevoegen....

Frans bladerdeeg voor croissants, hartige taart of appelflappen

Samen met gediplomeerd bakker Judith van der Reijden heb ik Frans bladerdeeg gemaakt voor croissants (of appelflappen, hartige of zoete taarten...). Bladerdeeg wordt ook wel korstdeeg genoemd en...

Bloemetjes en bijtjes cake

Deze vrolijke cake komt natuurlijk het beste tot zijn recht in zo’n prachtige bakvorm van Nordic Ware. Maar uiteraard kun je hem in elke cake- of tulbandvorm maken. Houd je van citroen, dan kun je...

Arancini

Arancini zijn gefrituurde risotto balletjes, van oorsprong een straatsnack die je vooral in Sicilië tegenkomt. De ballen heten zo omdat de vorm en kleur doet denken aan een sinaasappel (arancia). Ik...