Knolselderij-bonensoep met chorizo en karamelappel

Knolselderij-bonensoep met chorizo en karamelappel

Een fluweelzachte, vullende soep uit de Delicious van eind 2018. De aardse smaak van knolselderij en de zachte smaak van de cannellini bonen gaan perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete, gebakken karamelappel. Cannellini bonen komen uit Italië en zijn roomwit van kleur. Ze zijn mild, een beetje nootachtig van smaak en hebben een zachte textuur. Ze worden ook gebruikt in minestronesoep. Ik gebruikte ze onlangs ook in een stamppotje en vind ze echt een ontdekking. Je kunt er ook cake mee bakken maar dat moet ik nog uitproberen. Naar wens kun je in deze soep ook gewoon witte bonen gebruiken.

(meer…)

Beschuit met avocado, pijnboompitten en kaasflakes

Beschuit met avocado, pijnboompitten en kaasflakes

“Alleen voor beschuit kom ik eruit”. Wie kent die reclame nog? Nou ben ik niet te porren voor een beschuitje met jam hoor, maar wel voor deze variant! Maak hem eens op zondagmorgen of als lunch. Lekker met wat Parmezaanse kaas en een likje crème fraiche erdoorheen. En een kneepje citroensap, daarmee maak je overigens veel dingen lekker!

(meer…)

Rodekool taartje met geitenkaas en pijnboompitten

Rodekool taartje met geitenkaas en pijnboompitten

Makkelijk, snel en lekker! Deze taartjes voldoen aan alle drie deze eisen! Met kant-en-klaar deeg voor hartige taart (altijd in de vriezer op voorraad hebben!), aardappelpuree, rodekool en geitenkaas zet je in een handomdraai 6 kleine taartjes op tafel. Natuurlijk kun je ook 1 grote maken. Ook makkelijk voor te bereiden, op te warmen en zelfs in te vriezen. Met een lekker portie aangemaakte rucolasla heb je er een fijne maaltijd aan.

(meer…)

Granola-worteltuintje

Granola-worteltuintje

Kleine moeite groot plezier! Dit granola-worteltuintje heb je zo gemaakt! Leuk met Pasen maar natuurlijk ook op andere momenten. Ik kocht worteltjes van chocolade, ze zijn ook verkrijgbaar van marsepein of suikergoed. En wil je voor de gezonde versie gaan? Construeer dan zelf een worteltje van oranje meloen en groene kiwi.

(meer…)

The Palomar-ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem

The Palomar-ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem

The Palomar is een restaurant (2014) in Londen met koks die allen immigranten zijn. De stijl is een mix van Zuid-Europees, Noord-Afrika en het Midden Oosten. De recepten uit dit boek zijn afkomstig van de koks uit het restaurant en hebben meestal hun oorsprong bij een grootmoeder of familielid. De moderne Israëlische keuken met veel uitdagende smaken maar ook niet al te ingewikkeld.

(meer…)

Basisboek Japan-Aya Nishimura

Basisboek Japan-Aya Nishimura

Basisboek Japan geeft op redelijk eenvoudige wijze instructies, ingrediënten en recepten uit de Japanse keuken. Het leuke van de boeken uit deze reeks (Korea, Thailand, India) is dat de boeken altijd beginnen met (10-20 pagina’s) een culinaire rondreis door het land, gevolgd door een overzicht en uitleg van de belangrijkste ingrediënten van de betreffende keuken.

(meer…)

Ontbijtpizza met ei

Ontbijtpizza met ei

Doe eens gek, en maak een pizza als (laat) ontbijt of lunch. Italianen breken immers al jaren af en toe een eitje op hun pizza. Je kunt natuurlijk zelf pizzadeeg maken, maar voor de snelle variant gebruik je gewoon een rol kant-en-klaar pizzadeeg of net als ik een bloemkoolpizza van Magioni. (30% minder calorieën, 30% minder koolhydraten, 70 gram groenten per pizzabodem) Bladerdeeg of croissantdeeg zijn trouwens ook geschikt, kijk dan wel even welke oventijd en –temperatuur je moet aanhouden. Natuurlijk kun je zelf variëren met de ingrediënten. Ik koos voor crème fraiche, kaas, ei, tomaat en basilicum.

(meer…)

Risotto met venkel, tomaat en chorizo

Risotto met venkel, tomaat en chorizo

Risotto smaakt eigenlijk altijd, ongeacht de tijd van het jaar. Deze risotto is hoog op smaak door de chorizo. De hoeveelheid is ruim voldoende voor 2 personen als hoofdgerecht. Gebruik wel rijst die geschikt is om risotto te maken zoals carnaroli of arborio. Gewone rijst is niet geschikt want die bevat te weinig zetmeel en neemt te weinig vocht op. Eet je de risotto als onderdeel van een diner met meerdere gangen dan kun je er met 3-4 personen van eten. Ik garneerde de risotto met wat grof gehakte, gezouten amandelen voor een extra bite.

(meer…)

Preistamp met Cannellinibonen en zalmflakes

Preistamp met Cannellinibonen en zalmflakes

Stamppot met vis, ik moest even aan het idee wennen. Het recept uit een Deliciousmagazine van eind vorig jaar stond al even op mijn lijstje. Vanavond maakte ik hem en hij was echt heerlijk! Deze stamppot met prei is lekker smeuïg door de crème fraîche en de mosterd. De Cannellini bonen hebben een licht nootachtige smaak en een zachte textuur. De zoutige, warmgerookte zalmsnippers smaken er echt fantastisch bij.

(meer…)